Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto po polsku

(0)
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  paczka
Risotto Milanese WINIARY
1 
Por (biała część)
250  g
Kurki
150  g
Kiełbasa
100  g
Ser Żółty
2  ząbków
2  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Masło
0.5  pęczek
Natka pietruszki
8 
Pomidorki koktajlowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.59 g
Węglowodany
25.65 g
Tłuszcze
29.15 g
Wartość energetyczna
556.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Por pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę a czosnek posiekaj.
Krok 2
3 min
Do garnka wlej oliwę i obsmaż na niej pora.
Krok 3
8 min
Dodaj ryż z opakowania i smaż aż zrobi się perlisty. Dodaj kiełbaskę, czosnek i grzyby i smaż jeszcze ok. 3 min.
Krok 4
15 min
Po tym czasie wlej 700 ml wody i dodaj zawartość opakowania z sosem. Całość gotuj pod przykryciem ok. 15 min.
Krok 5
10 min
Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, połowę startego sera oraz masło i całość mieszamy. Zestawiamy z kuchenki i odstawiamy na kolejne 5 min.
Krok 6
4 min
Po tym czasie podajemy z tartym serem, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.
Risotto po polsku

Krok 1 z 6

Por pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę a czosnek posiekaj.

Risotto po polsku

Krok 2 z 6

Do garnka wlej oliwę i obsmaż na niej pora.

Risotto po polsku

Krok 3 z 6

Dodaj ryż z opakowania i smaż aż zrobi się perlisty. Dodaj kiełbaskę, czosnek i grzyby i smaż jeszcze ok. 3 min.

Risotto po polsku

Krok 4 z 6

Po tym czasie wlej 700 ml wody i dodaj zawartość opakowania z sosem. Całość gotuj pod przykryciem ok. 15 min.

Risotto po polsku

Krok 5 z 6

Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, połowę startego sera oraz masło i całość mieszamy. Zestawiamy z kuchenki i odstawiamy na kolejne 5 min.

Risotto po polsku

Krok 6 z 6

Po tym czasie podajemy z tartym serem, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.

Sprawdź jak przyrządzić Risotto po polsku z WINIARY
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.6g / 16%
Węglowodany
25.7g / 24%
Tłuszcze
29.1g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha