Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto placki (risotto al Santo)

0
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  paczka
Risotto Milanese (ugotowane i wystudzone)
1 
Mała Cebula
1  łyżka
Masło
60  g
Parmezan
3  łyżek
Oliwa z oliwek
50  g
Rukola
50  g
Dodatkowe warzywa do podania np. pomidorki koktajlowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.09 g
Węglowodany
15.86 g
Tłuszcze
24.53 g
Wartość energetyczna
317.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
20 min
Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek, a kiedy będzie miękka, dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut.
Krok 2
15 min
Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce, aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krok 3
20 min
Ser zetrzyj na tarce. 3/4 dodaj do risotto i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z oliwą i na rozgrzaną nakładaj porcje risotto, tworząc placuszki. Smaż na średniej mocy, aż spód się zarumieni i zrobi się chrupiący. Przewróć na drugą stronę i smaż, aż całość będzie przyjemnie rumiana. Gorące placki przed podaniem posyp pozostałym parmezanem.
Risotto placki (risotto al Santo)

Krok 1 z 3

Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek, a kiedy będzie miękka, dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut.

Risotto placki (risotto al Santo)

Krok 2 z 3

Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce, aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Risotto placki (risotto al Santo)

Krok 3 z 3

Ser zetrzyj na tarce. 3/4 dodaj do risotto i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z oliwą i na rozgrzaną nakładaj porcje risotto, tworząc placuszki. Smaż na średniej mocy, aż spód się zarumieni i zrobi się chrupiący. Przewróć na drugą stronę i smaż, aż całość będzie przyjemnie rumiana. Gorące placki przed podaniem posyp pozostałym parmezanem.

Znudziło Ci się klasyczne risotto? Placki risotto al. Santo będą świetną odmianą na temat tego włoskiego klasyka. Do ich wykonania będziesz potrzebować Risotto Milanese WINIARY z parmezanem i specjalnym ryżem odmiany Carnaroli oraz kilka innych składników, które zapewne masz już w domu. Placki risotto będą smakować świetnie zwłaszcza z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych z łyżką oliwy z pierwszego tłoczenia. Smak dania podkreśli wybrane, białe półwytrawne wino. Buon appetito!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika