35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
13g / 15%
Węglowodany
15.9g / 19%
Tłuszcze
24.1g / 66%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Risotto placki (risotto al Santo)

(0)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  paczka
Risotto Milanese WINIARY (ugotowane i wystudzone)
1 
Mała Cebula
1  łyżka
Masło
60  g
Parmezan
3  łyżek
Oliwa z oliwek
50  g
Rukola
50  g
Dodatkowe warzywa do podania np. pomidorki koktajlowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.03 g
Węglowodany
15.86 g
Tłuszcze
24.1 g
Wartość energetyczna
494.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Znudziło Ci się klasyczne risotto? Placki risotto al. Santo będą świetną odmianą na temat tego włoskiego klasyka. Do ich wykonania będziesz potrzebować Risotto Milanese WINIARY z parmezanem i specjalnym ryżem odmiany Carnaroli oraz kilka innych składników, które zapewne masz już w domu. Placki risotto będą smakować świetnie zwłaszcza z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych z łyżką oliwy z pierwszego tłoczenia. Smak dania podkreśli wybrane, białe półwytrawne wino. Buon appetito!
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
20 min
Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek, a kiedy będzie miękka, dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut.
Krok 2
15 min
Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce, aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krok 3
20 min
Ser zetrzyj na tarce. 3/4 dodaj do risotto i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z oliwą i na rozgrzaną nakładaj porcje risotto, tworząc placuszki. Smaż na średniej mocy, aż spód się zarumieni i zrobi się chrupiący. Przewróć na drugą stronę i smaż, aż całość będzie przyjemnie rumiana. Gorące placki przed podaniem posyp pozostałym parmezanem.
Risotto placki (risotto al Santo)

Krok 1 z 3

Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek, a kiedy będzie miękka, dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut.

Risotto placki (risotto al Santo)

Krok 2 z 3

Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce, aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Risotto placki (risotto al Santo)

Krok 3 z 3

Ser zetrzyj na tarce. 3/4 dodaj do risotto i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z oliwą i na rozgrzaną nakładaj porcje risotto, tworząc placuszki. Smaż na średniej mocy, aż spód się zarumieni i zrobi się chrupiący. Przewróć na drugą stronę i smaż, aż całość będzie przyjemnie rumiana. Gorące placki przed podaniem posyp pozostałym parmezanem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika