Ravioli to jeden z czołowych przepisów kuchni włoskiej! Każdy miłośnik kuchni znad Morza Śródziemnego chętnie po nie sięga. To nic innego jak niewielkie, nadziewane pierożki. Od dobrze znanych w naszym kraju pierogów ravioli różni się kształtem - to drobne kwadraty!
Najczęściej ravioli nadziewane jest serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem. Przepis na ravioli ze szpinakiem to klasyka włoskiej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na obiad inspirowany słoneczną Italią, ale nie chcesz przyrządzać pizzy lub spaghetti, sięgnij właśnie po recepturę!
To, jak uda się ravioli ze szpinakiem przepis, zależy przede wszystkim od farszu. Dlatego zwróć szczególną uwagę na ten etap przygotowania potrawy. Do szpinaku dodaj dobrej jakości ricottę, pamiętaj również o parmezanie, bulionie warzywnym WINIARY i przyprawach. Najpopularniejszą jest pieprz mielony - możesz też dorzucić inne, zgodnie z Twoimi preferencjami. Dzięki temu łatwo zmodyfikujesz ravioli - nawet drobne zmiany w recepturze farszu sprawia, że za każdym razem będzie to nieco inne danie.
Aby ravioli szpinakowe podbiło serca Twoich domowników i gości, odpowiednie musi być również ciasto! Najważniejszym krokiem jest osiągnięcie jego odpowiedniej konsystencji podczas zagniatania - powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli wydaje Ci się za suche, możesz zawsze dolać niewielką porcję wody.
Dla osób przyzwyczajonych do lepienia klasycznych pierogów wyzwaniem może być formowanie ravioli. Jednak przepis na ravioli ze szpinakiem nie będzie kompletny bez odpowiednio ukształtowanych kwadracików. Wystarczy nieco wprawy, by pierożki zaczęły przypominać klasyczną włoską potrawę. Pamiętaj, że nie muszą być idealne - grunt, by farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
Patrzysz na gotowe ravioli ze szpinakiem: z czym podać? Masz bardzo wiele możliwości! Klasyczny sposób to podanie pierożków z masłem i szałwią. Inni preferują sosy - najpopularniejszy to pomidorowy. Każdy ma swoją własną recepturę na najlepszy sos z pomidorów - możesz więc sięgnąć do rodzinnych zapisków lub ulubionej książki kucharskiej, by przygotować ten aromatyczny dodatek. Uwzględnij zwłaszcza świeże zioła, które nadadzą potrawie wyjątkowego smaku! Sos do ravioli z ricottą i szpinakiem sprawi, że pierożki będą smakować zachwycająco.
To jednak nie koniec - wiele osób lubi również ravioli ze szpinakiem z sosem grzybowym lub pieczonymi warzywami. Włoskie pierożki to bardzo uniwersalne danie - w zależności od sosu lub dodatków będzie smakować nieco inaczej - szybko więc nie wyczerpiesz pomysłów na pyszny obiad lub lunch! Szybko dowiesz się, jak przygotować ravioli tak, by smakowało Twojej rodzinie. Ravioli ze szpinakiem i ricottą może stać się Twoim popisowym przepisem, po który będziesz sięgać, szukając inspiracji!