Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ravioli ze szpinakiem
Dodaj do CookBook

Ravioli ze szpinakiem

(0)
58 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mąka pszenna
5 
Jajko
1  łyżeczka
Sól
250  g
Szpinak świeży
300  g
Ser ricotta
0.5  szklanka
Parmezan tarty
1  łyżeczka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Sól i pieprz do smaku
100  g
Masło
100  g
Szpinak świeży
1  ząbek
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.6 g
Wartość energetyczna
464.9 kcal
Tłuszcze
29.3 g
Białko
31.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ravioli to jeden z czołowych przepisów kuchni włoskiej! Każdy miłośnik kuchni znad Morza Śródziemnego chętnie po nie sięga. To nic innego jak niewielkie, nadziewane pierożki. Od dobrze znanych w naszym kraju pierogów ravioli różni się kształtem - to drobne kwadraty!

 

Najczęściej ravioli nadziewane jest serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem. Przepis na ravioli ze szpinakiem to klasyka włoskiej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na obiad inspirowany słoneczną Italią, ale nie chcesz przyrządzać pizzy lub spaghetti, sięgnij właśnie po recepturę!

 

To, jak uda się ravioli ze szpinakiem przepis, zależy przede wszystkim od farszu. Dlatego zwróć szczególną uwagę na ten etap przygotowania potrawy. Do szpinaku dodaj dobrej jakości ricottę, pamiętaj również o parmezanie, bulionie warzywnym WINIARY i przyprawach. Najpopularniejszą jest pieprz mielony - możesz też dorzucić inne, zgodnie z Twoimi preferencjami. Dzięki temu łatwo zmodyfikujesz ravioli - nawet drobne zmiany w recepturze farszu sprawia, że za każdym razem będzie to nieco inne danie.

 

Aby ravioli szpinakowe podbiło serca Twoich domowników i gości, odpowiednie musi być również ciasto! Najważniejszym krokiem jest osiągnięcie jego odpowiedniej konsystencji podczas zagniatania - powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli wydaje Ci się za suche, możesz zawsze dolać niewielką porcję wody.

 

Dla osób przyzwyczajonych do lepienia klasycznych pierogów wyzwaniem może być formowanie ravioli. Jednak przepis na ravioli ze szpinakiem nie będzie kompletny bez odpowiednio ukształtowanych kwadracików. Wystarczy nieco wprawy, by pierożki zaczęły przypominać klasyczną włoską potrawę. Pamiętaj, że nie muszą być idealne - grunt, by farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

 

Patrzysz na gotowe ravioli ze szpinakiem: z czym podać? Masz bardzo wiele możliwości! Klasyczny sposób to podanie pierożków z masłem i szałwią. Inni preferują sosy - najpopularniejszy to pomidorowy. Każdy ma swoją własną recepturę na najlepszy sos z pomidorów - możesz więc sięgnąć do rodzinnych zapisków lub ulubionej książki kucharskiej, by przygotować ten aromatyczny dodatek. Uwzględnij zwłaszcza świeże zioła, które nadadzą potrawie wyjątkowego smaku! Sos do ravioli z ricottą i szpinakiem sprawi, że pierożki będą smakować zachwycająco.

 

To jednak nie koniec - wiele osób lubi również ravioli ze szpinakiem z sosem grzybowym lub pieczonymi warzywami. Włoskie pierożki to bardzo uniwersalne danie - w zależności od sosu lub dodatków będzie smakować nieco inaczej - szybko więc nie wyczerpiesz pomysłów na pyszny obiad lub lunch! Szybko dowiesz się, jak przygotować ravioli tak, by smakowało Twojej rodzinie. Ravioli ze szpinakiem i ricottą może stać się Twoim popisowym przepisem, po który będziesz sięgać, szukając inspiracji!

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    15 min
    Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, w środku zrób zagłębienie i wbij 4 jajka. Zacznij zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby odpoczęło.
  • Krok 2

    10 min
    W międzyczasie przygotuj farsz. 250 g szpinaku umyj, osusz i wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, mieszając, aż zwiędnie. Przełóż go do miski, dodaj ricottę, tarty parmezan, łyżeczkę bulionu warzywnego, jedno jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
  • Krok 3

    15 min
    Odpoczęte ciasto podziel na dwie - trzy części. Jedną część rozwałkuj cienko (ok. 2 mm) na podsypanej mąką powierzchni. Na połowie rozwałkowanego płata ciasta nakładaj w odstępach łyżeczką porcje farszu. Przykryj je drugą połową ciasta i mocno dociśnij wokół nadzienia, aby pozbyć się powietrza. Pokrój ravioli nożem lub radełkiem, a brzegi dokładnie dociśnij.
  • Krok 4

    10 min
    Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzuć ravioli partiami i gotuj dwie - trzy minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź delikatnie łyżką cedzakową.
  • Krok 5

    8 min
    W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj 100 g świeżego szpinaku i smaż, aż zwiędnie. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowane pierożki i wymieszaj dokładnie w maśle ze szpinakiem.
Ravioli ze szpinakiem

Krok 1 z 5

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, w środku zrób zagłębienie i wbij 4 jajka. Zacznij zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby odpoczęło.

Ravioli ze szpinakiem

Krok 2 z 5

W międzyczasie przygotuj farsz. 250 g szpinaku umyj, osusz i wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, mieszając, aż zwiędnie. Przełóż go do miski, dodaj ricottę, tarty parmezan, łyżeczkę bulionu warzywnego, jedno jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.

Ravioli ze szpinakiem

Krok 3 z 5

Odpoczęte ciasto podziel na dwie - trzy części. Jedną część rozwałkuj cienko (ok. 2 mm) na podsypanej mąką powierzchni. Na połowie rozwałkowanego płata ciasta nakładaj w odstępach łyżeczką porcje farszu. Przykryj je drugą połową ciasta i mocno dociśnij wokół nadzienia, aby pozbyć się powietrza. Pokrój ravioli nożem lub radełkiem, a brzegi dokładnie dociśnij.

Ravioli ze szpinakiem

Krok 4 z 5

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzuć ravioli partiami i gotuj dwie - trzy minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź delikatnie łyżką cedzakową.

Ravioli ze szpinakiem

Krok 5 z 5

W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj 100 g świeżego szpinaku i smaż, aż zwiędnie. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowane pierożki i wymieszaj dokładnie w maśle ze szpinakiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ravioli z prawdziwkami

    Ravioli z prawdziwkami

    1 godz 45 min Średni
  • Pierożki ravioli z mięsem

    Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Ravioli z mięsem i sosem serowym

    Ravioli z mięsem i sosem serowym

    44 min Łatwy
  • Zupa serowa z grzybowym ravioli

    Zupa serowa z grzybowym ravioli

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu