Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon

0
2 godz 38 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
2 Kacze udka
1 
Korzeń pietruszki
2 
Mała marchewka
1 
Por
200  g
½ Korzenia selera
1 
Cebula mała
2  łodyg
Seler naciowy
1 
4 cm korzenia imbiru
4 
Goździki
1 
Gwiazdka anyżu
10 
Ziarenka czarnego pieprzu
3  łyżek
Sos sojowy
1 
Limonka
1  łyżka
Sos rybny
1  łyżeczka
Olej sezamowy
2 
Papryczka chili
1  pęczek
Szczypiorek
2 
Jajka
5  gałązek
Natka pietruszki
20  g
Suszone grzyby
25  g
Kiełki warzyw
250  g
Makaron udon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.33 g
Węglowodany
72.81 g
Tłuszcze
26.27 g
Wartość energetyczna
669.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

158 min
Krok 1
15 min
Jajka ugotuj na twardo. Kilka suszonych grzybków odłóż do bulionu a resztę ugotuj osobno i pokrój w paseczki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
15 min
Udka kaczki włóż do dużego garnka i zalej ok. 2,5 l zimnej wody. Dodaj obrane marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, seler naciowy, por pokrojony na mniejsze kawałki, cebulę przekrojoną na ćwiartki, natkę pietruszki.
Krok 3
120 min
Do bulionu wrzuć odłożone suszone grzyby, imbir pokrojony w plasterki, goździki, anyż, ziarna pieprzu. Dopraw sosem sojowym i rybnym. Bulion gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Krok 4
5 min
Ugotowany makaron umieść w misce, zalej bulionem. Dodaj połówki jajka ugotowanego na twardo, grzyby, posiekaną papryczkę chili, grubo pokrojony szczypiorek, kiełki warzyw.
Krok 5
3 min
Ramen skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym
Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon

Krok 1 z 5

Jajka ugotuj na twardo. Kilka suszonych grzybków odłóż do bulionu a resztę ugotuj osobno i pokrój w paseczki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon

Krok 2 z 5

Udka kaczki włóż do dużego garnka i zalej ok. 2,5 l zimnej wody. Dodaj obrane marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, seler naciowy, por pokrojony na mniejsze kawałki, cebulę przekrojoną na ćwiartki, natkę pietruszki.

Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon

Krok 3 z 5

Do bulionu wrzuć odłożone suszone grzyby, imbir pokrojony w plasterki, goździki, anyż, ziarna pieprzu. Dopraw sosem sojowym i rybnym. Bulion gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon

Krok 4 z 5

Ugotowany makaron umieść w misce, zalej bulionem. Dodaj połówki jajka ugotowanego na twardo, grzyby, posiekaną papryczkę chili, grubo pokrojony szczypiorek, kiełki warzyw.

Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon

Krok 5 z 5

Ramen skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym

Japoński rosół, który od razu postawi na nogi. Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem kolorowych, chrupiących warzyw, makaronem i jajkiem. Bazą ramenu jest wywar gotowany na mięsie i kościach. Można go przyrządzać na różnych rodzajach mięs. Do wyboru – wieprzowina, kura, kaczka czy ryby. W przepisie postawiłam na bulion z kaczki, z dodatkiem anyżu, goździków i suszonych grzybów. Ramen na kaczych udkach z suszonymi grzybami i makaronem udon to najlepszy ramen jaki jadłam – bardzo esencjonalny, aromatyczny, lekko pikantny. Do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Nastawiam bulion pod przykryciem na dwie godziny i w tym czasie przygotowuję dodatki. Tutaj pełna dowolność, u mnie w misce ląduje makaron udon, jajko ugotowane na twardo, papryczka chili, szczypiorek i kiełki różnych warzyw.

Wypróbuj również inne zupy przygotowane na kaczce:
Rosół z kaczki z pierożkami wonton
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski
Orientalny rosół z naleśnikami
Sprawdź również jak ugotować dobry rosół!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika