Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karpatka
Karpatka
Dodaj do CookBook

Karpatka

(0)
6 godz 46 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Groszek ptysiowy
220  g
Masło
750  ml
Mleko
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
3  kropli
Aromat migdałowy (opcjonalnie)
160  g
Cukier puder
trochę
Cukier puder
5 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25 g
Wartość energetyczna
313.9 kcal
Tłuszcze
22.2 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Karpatka z groszkiem ptysiowym to świetny przepis dla osób, które lubią kremowe desery, jak eklerki czy napoleonki. Wielką zaletą tego przepisu jest to, że przygotujesz go bez pieczenia.

 

Żeby karpatka z groszkiem ptysiowym wyszła, jak należy, pamiętaj, by masło wyjąć z lodówki na kilka godzin przed zabraniem się za ten deser. Jajka i mleko również nie powinny być zbyt zimne. W garnku połącz 500 ml mleka z cukrem waniliowym - na ciepło, ale bez gotowania. W misce wymieszaj resztę mleka z żółtkami i budyniem waniliowym w proszku. Wszystkie składniki powinny być przerobione na jednolitą masę. Najszybciej zrobisz to, korzystając z blendera. Potem połącz ubitą mieszaninę z mlekiem i cukrem podgrzewanym na początku. Po zagotowaniu masa zgęstnieje. Wtedy należy zdjąć ją z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Kolejny etap to zmiksowanie masła i cukru pudru mikserem lub blenderem na dużych obrotach. Masę maślaną miesza się z wystudzoną masą budyniową.

 

Potem pozostaje umieścić w formie groszek ptysiowy jako spód, na który następnie wykłada się kremową masę. Na górę wysypuje się drugą część groszku. Tak przygotowana karpatka z groszkiem powinna chłodzić się w lodówce przez przynajmniej sześć godzin. Tuż przed podaniem deseru na stół można jeszcze ozdobić ciasto, posypując je cukrem pudrem.

 

Karpatka z groszkiem ptysiowym - przepis, któremu naprawdę trudno się oprzeć - jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jeśli tylko starczy Ci cierpliwości i wszystko dokładnie wymieszasz we właściwej kolejności, deser z pewnością uda. Groszek ptysiowy to ciekawa odmiana dla standardowego ciasta, więc może pozytywnie zaskoczyć fanów standardowej wersji karpatki. Na pewno warto wypróbować ten patent. Jeśli się sprawdzi, zostanie z Tobą na dłużej. To przepyszna, słodka przekąska, która nadaje się na każdą okazję!

Przygotowanie

406 min
  • Krok 1

    5 min
    Do garnka o grubym dnie połącz 500 ml mleka i jedną saszetkę cukru wanilinowego. Podgrzej mleko z cukrem, ale nie gotuj. Pozostałe mleko wlej do miski i dodaj pięć żółtek oraz wsyp 2 saszetki budyniu waniliowego bez cukru i aromat migdałowy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj na gładki, lejący płyn bez grudek. Najlepiej za pomocą blendera ręcznego.
  • Krok 2

    10 min
    Mleko z cukrem zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej płyn z mleka, budyniu i żółtek. I od razu energicznie zacznij mieszać budyń. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Mieszaj tylko do momenty zniknięcia grudek.
  • Krok 3

    20 min
    Budyń zostaw do ostygnięcia przykrywając go folią spożywczą lub kawałkiem papieru do pieczenia. Nie studź budyniu w lodówce.
  • Krok 4

    5 min
    W misce zmiksuj 220 g miękkiego masła i 160 g cukru pudru. Miksuj (ucieraj) na bardzo wysokich obrotach. Do puszystej masy maślanej dodaj wystudzony budyń. Nie ubijaj kremu bardzo długo.
  • Krok 5

    5 min
    Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz pomóc sobie natłuszczając boki formy odrobiną masła. Na dno tortownicy wysyp połowę groszku ptysiowego. Dużą łyżką na groszek nakładaj krem budyniowy. W tortownicy umieść cały krem i wyrównaj jego powierzchnię.
  • Krok 6

    360 min
    Na krem budyniowy wysyp pozostałą połowę groszku ptysiowego. Delikatnie dłonią dociśnij go do masy. Deser przykryj od góry folią i wstaw do lodówki, do stężenia kremu budyniowego. To potrwa minimum 6 godzin.
  • Krok 7

    1 min
    Przed podaniem posyp deser cukrem pudrem.
Karpatka

Krok 1 z 7

Do garnka o grubym dnie połącz 500 ml mleka i jedną saszetkę cukru wanilinowego. Podgrzej mleko z cukrem, ale nie gotuj. Pozostałe mleko wlej do miski i dodaj pięć żółtek oraz wsyp 2 saszetki budyniu waniliowego bez cukru i aromat migdałowy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj na gładki, lejący płyn bez grudek. Najlepiej za pomocą blendera ręcznego.

Karpatka

Krok 2 z 7

Mleko z cukrem zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej płyn z mleka, budyniu i żółtek. I od razu energicznie zacznij mieszać budyń. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Mieszaj tylko do momenty zniknięcia grudek.

Karpatka

Krok 3 z 7

Budyń zostaw do ostygnięcia przykrywając go folią spożywczą lub kawałkiem papieru do pieczenia. Nie studź budyniu w lodówce.

Karpatka

Krok 4 z 7

W misce zmiksuj 220 g miękkiego masła i 160 g cukru pudru. Miksuj (ucieraj) na bardzo wysokich obrotach. Do puszystej masy maślanej dodaj wystudzony budyń. Nie ubijaj kremu bardzo długo.

Karpatka

Krok 5 z 7

Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz pomóc sobie natłuszczając boki formy odrobiną masła. Na dno tortownicy wysyp połowę groszku ptysiowego. Dużą łyżką na groszek nakładaj krem budyniowy. W tortownicy umieść cały krem i wyrównaj jego powierzchnię.

Karpatka

Krok 6 z 7

Na krem budyniowy wysyp pozostałą połowę groszku ptysiowego. Delikatnie dłonią dociśnij go do masy. Deser przykryj od góry folią i wstaw do lodówki, do stężenia kremu budyniowego. To potrwa minimum 6 godzin.

Karpatka

Krok 7 z 7

Przed podaniem posyp deser cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Mikser
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lekka karpatka

    Lekka karpatka

    1 godz 20 min Średni
  • Karpatka z kremem jaglanym

    Karpatka z kremem jaglanym

    5 godz 50 min Łatwy
  • Karpatka toffi

    Karpatka toffi

    1 godz 40 min Łatwy
  • Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

    Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

    1 godz 54 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu