Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym
30min
Średni
1
kawałek
Pasztet z soczewicy (przepis na winiary.pl)
1
Jajko
1
szklanka
Bułka tarta
1
Cebula
0.5
łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5
łyżeczka
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Oregano
1
łyżka
Natka pietruszki
1
opakowanie
Sos Spaghetti WINIARY
100
ml
Śmietana 30%
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Oliwa
.
Wartości odżywcze
Białko
20.24 g
Węglowodany
64.84 g
Tłuszcze
30.65 g
Wartość energetyczna
623.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
3 min
Pasztet rozgnieć widelcem i wrzuć do miski.
Krok 2
3 min
Cebulę posiekaj i obsmaż aż stanie się rumiana i miękka. Dodaj do pasztetu.
Krok 3
3 min
Do miski z pasztetem dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajko, 1 łyżkę bułki tartej, oregano i paprykę. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 4
1 min
Jeśli masa jest zbyt luźna dodaj kolejną łyżkę bułki tartej.
Krok 5
5 min
Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w bułce tartej.
Krok 6
8 min
Pulpety usmaż na oliwie z każdej strony.
Krok 7
5 min
Kiedy będą rumiane dodaj Sos Spaghetti Winiary i zagotuj całość.
Krok 8
1 min
Dodaj śmietankę i dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
1 min
Podawaj posypane natka pietruszki.
Pasztet z soczewicy, który sprawdza się doskonale jako świąteczna przekąską, możesz wykorzystać także po Świętach, jako bazę pysznego obiadowego dania. Wykorzystaj wcześniej przygotowaną potrawę i Sos Spaghetti Winiary, aby łatwo i szybko przyszykować pyszny, ciepły posiłek.
Komentarze 0