Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

0
30 min
Średni

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kawałek
Pasztet z soczewicy (przepis na winiary.pl)
1 
Jajko
1 szklanka
Bułka tarta
1 
Cebula
0.5 łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5 łyżeczka
Słodka papryka
0.5 łyżeczka
Oregano
1 łyżka
Natka pietruszki
1 opakowanie
Sos Spaghetti WINIARY
100 ml
Śmietana 30%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.24 g
Węglowodany
64.84 g
Tłuszcze
30.65 g
Wartość energetyczna
623.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
3 min
Pasztet rozgnieć widelcem i wrzuć do miski.
Krok 2
3 min
Cebulę posiekaj i obsmaż aż stanie się rumiana i miękka. Dodaj do pasztetu.
Krok 3
3 min
Do miski z pasztetem dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajko, 1 łyżkę bułki tartej, oregano i paprykę. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 4
1 min
Jeśli masa jest zbyt luźna dodaj kolejną łyżkę bułki tartej.
Krok 5
5 min
Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w bułce tartej.
Krok 6
8 min
Pulpety usmaż na oliwie z każdej strony.
Krok 7
5 min
Kiedy będą rumiane dodaj Sos Spaghetti Winiary i zagotuj całość.
Krok 8
1 min
Dodaj śmietankę i dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
1 min
Podawaj posypane natka pietruszki.
Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 1 z 9

Pasztet rozgnieć widelcem i wrzuć do miski.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 2 z 9

Cebulę posiekaj i obsmaż aż stanie się rumiana i miękka. Dodaj do pasztetu.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 3 z 9

Do miski z pasztetem dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajko, 1 łyżkę bułki tartej, oregano i paprykę. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 4 z 9

Jeśli masa jest zbyt luźna dodaj kolejną łyżkę bułki tartej.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 5 z 9

Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w bułce tartej.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 6 z 9

Pulpety usmaż na oliwie z każdej strony.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 7 z 9

Kiedy będą rumiane dodaj Sos Spaghetti Winiary i zagotuj całość.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 8 z 9

Dodaj śmietankę i dopraw danie solą i pieprzem do smaku.

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Krok 9 z 9

Podawaj posypane natka pietruszki.

Pasztet z soczewicy, który sprawdza się doskonale jako świąteczna przekąską, możesz wykorzystać także po Świętach, jako bazę pysznego obiadowego dania. Wykorzystaj wcześniej przygotowaną potrawę i Sos Spaghetti Winiary, aby łatwo i szybko przyszykować pyszny, ciepły posiłek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika