Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Mięso mielone wieprzowe
2 
Cebula
1 
Jajko
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Pieprz czarny
1 
Bułki, obiad, pszenica
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
450 g
Pieczarki
3 płaskich łyżek
Śmietana 36%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 płaskich łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Krok 2
10 min
Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krok 3
5 min
Zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Dusimy na wolnym ogniu.
Krok 4
10 min
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
2 min
Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada. Na końcu wsypujemy pokrojony koper.
Krok 6
3 min
Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 1 z 6

Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 2 z 6

Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 3 z 6

Zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Dusimy na wolnym ogniu.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 4 z 6

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 5 z 6

Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada. Na końcu wsypujemy pokrojony koper.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

Krok 6 z 6

Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym to danie, które chyba nigdy nie znudzi się fanom wieprzowych kotlecików. Mięso podane z sosem z pieczarek i koperku sprawi, że trudno będzie przejść obojętnie wobec tak smakowitego i kuszącego aromatu! Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym podawaj z ziemniakami lub ulubionymi kluskami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika