Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

0
236 min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Łopatka wieprzowa
8 
Bułka maślana
3 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1 łyżka
Miód
1 łyżeczka
Papryka Słodka
1 łyżeczka
Czosnek
2 łyżek
Olej
2 
Cebula
2 
Liść laurowy
0.5 łyżeczka
Kumin mielony
0.5 łyżeczka
Kolendra mielona
2 
Papryka czerwona
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.11 g
Węglowodany
88.62 g
Tłuszcze
14.12 g
Wartość energetyczna
528.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

236 min
Krok 1
5 min
Łopatkę pokrój na duże kawałki.
Krok 2
5 min
W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty: czosnek, olej, Maggi, kumin, kolendrę, paprykę oraz miód. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Powstałą marynatą pokryj dokładnie wieprzowinę. Odstaw do zamarynowania min. na godzinę, a najlepiej na kilka godzin.
Krok 4
3 min
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 5
15 min
Mięso obsmaż z każdej strony aż będzie rumiane, następnie dodaj cebulę i listek laurowy, podlej wodą lub bulionem oraz dodaj pozostałości po marynacie.
Krok 6
180 min
Mięso duś ok. 3 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą. Kiedy będzie już miękkie i zacznie się rozpadać, odstaw je do lekkiego wystudzenia, pozostawiając je w płynie.
Krok 7
5 min
Mięso porwij np. przy pomocy widelca i wymieszaj z powstałym podczas pieczenia sosem (jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą oraz pieprzem).
Krok 8
15 min
Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Grilluj lub piecz w piekarniku przez 5-10 minut aż lekko zmięknie.
Krok 9
3 min
Porwane mięso podaj w słodkiej drożdżowej bułce z dodatkiem sosu i pieczonej papryki.
Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 1 z 9

Łopatkę pokrój na duże kawałki.

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 2 z 9

W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty: czosnek, olej, Maggi, kumin, kolendrę, paprykę oraz miód. Całość dopraw solą i pieprzem.

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 3 z 9

Powstałą marynatą pokryj dokładnie wieprzowinę. Odstaw do zamarynowania min. na godzinę, a najlepiej na kilka godzin.

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 4 z 9

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 5 z 9

Mięso obsmaż z każdej strony aż będzie rumiane, następnie dodaj cebulę i listek laurowy, podlej wodą lub bulionem oraz dodaj pozostałości po marynacie.

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 6 z 9

Mięso duś ok. 3 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą. Kiedy będzie już miękkie i zacznie się rozpadać, odstaw je do lekkiego wystudzenia, pozostawiając je w płynie.

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 7 z 9

Mięso porwij np. przy pomocy widelca i wymieszaj z powstałym podczas pieczenia sosem (jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą oraz pieprzem).

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 8 z 9

Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Grilluj lub piecz w piekarniku przez 5-10 minut aż lekko zmięknie.

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Krok 9 z 9

Porwane mięso podaj w słodkiej drożdżowej bułce z dodatkiem sosu i pieczonej papryki.

Pulled pork czyli szarpana łopatka wieprzowa długo duszona w ziołach i przyprawach. Mięso przygotowane w ten sposób jest niesamowicie kruche, dosłownie rozpływa się w ustach!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika