Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na seitan
Dodaj do CookBook

Przepis na seitan

(0)
1 godz 50 min
Trudny
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  szklanek
Mąka pszenna 650 typ
2  szklanek
Woda
1 
Bulion warzywny do obgotowania seitanu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
97.5 g
Wartość energetyczna
466.6 kcal
Tłuszcze
1.4 g
Białko
13.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak przygotować seitan: Przewodnik krok po kroku

Seitan jest popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, często nazywa się go - mięsem pszennym. Ciekawostką jest fakt, że seitan sam w sobie nie posiada smaku. Jego zdolność do przyjmowania różnych smaków sprawia, że jest idealnym składnikiem w wielu potrawach. W Chinach seitan nazywany jest mięsem Buddy lub kofu.

Czym jest seitan i dlaczego jest popularny?

Czym właściwie jest seitan? To nic innego jak gluten pszenny, który powstaje po wypłukaniu skrobi z mąki pszennej, wzbogacony o dodatek ulubionych przypraw. Jest dobrym źródłem białka roślinnego.

Seitan ma długą historię sięgającą starożytnych Chin, gdzie był używany przez buddyjskich mnichów jako substytut mięsa.

Popularność seitanu wzrosła w ostatnich latach, głównie ze względu na rosnącą liczbę osób decydujących się na dietę wegańską lub szukających alternatyw dla mięsa. Seitan ma wysoką zawartość białka roślinnego i niską zawartość tłuszczu. W przeciwieństwie do niektórych zamienników mięsa, seitan ma wyraźnie mięsistą strukturę, co bardzo odpowiada wielu osobom. Można go marynować, grillować, smażyć na głębokim oleju, dusić, piec, a nawet wędzić. Przy jego użyciu możesz wyczarować naprawdę pyszne dania. Seitan może być dodawany do zup, aby dodać mięsistej tekstury. Możesz użyć seitanu zamiast wołowiny w klasycznych potrawach takich jak gulasz węgierski, czy rosół. Seitan dobrze wchłania smaki przypraw i ziół używanych w tych daniach.

Seitan można formować też w kotlety, które idealnie nadają się do burgerów. Wystarczy go posiekać, przyprawić i uformować w odpowiedni kształt. Burgery z seitanu smażyć a nawet grillować.

Steitanu powinny unikać osoby chorujące na celiakię lub z nietolerancją glutenu, mogą go zastąpić np. tofu.

Składniki potrzebne do zrobienia seitanu w domu

Przygotowanie seitanu w domu wymaga zaledwie kilku podstawowych składników: mąką koniecznie pszenna, woda, wywar warzywny, sos sojowy oraz ulubione przyprawy - np. imbir, czosnek, cebula, papryka czy pieprz.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    5 min
    Do dużej miski wlej szklankę wody, dodaj mąkę i wymieszaj ją. Stopniowo dodawaj więcej wody, aż ciasto będzie elastyczne i łatwe do ugniatania.
  • Krok 2

    10 min
    Gdy ciasto jest gotowe, zagniataj je przez około 5–10 minut, aby stało się sprężyste. To aktywuje gluten, który jest kluczowy dla struktury seitana.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto umieść w misce z zimną wodą i poczekaj kilka minut. Następnie, delikatnie ugniataj ciasto pod wodą, wypłukując skrobię. Uwaga - woda stanie się mętna – to skrobia.
  • Krok 4

    15 min
    Wymień wodę i kontynuuj płukanie, aż woda będzie stosunkowo czysta. Proces ten może zająć kilka płukań.
  • Krok 5

    5 min
    Po wypłukaniu skrobi zostanie ci elastyczny, gumowaty gluten, czyli surowy seitan.
  • Krok 6

    10 min
    Możesz teraz uformować gluten w dowolny kształt – np. wałek lub kilka mniejszych kawałków.
  • Krok 7

    60 min
    Gotuj seitan w bulionie warzywnym z dodatkiem wybranych przypraw przez około 45–60 minut na małym ogniu. Bulion nie tylko ugotuje seitan, ale także nada mu smak.
Przepis na seitan

Krok 1 z 7

Krok 1

Do dużej miski wlej szklankę wody, dodaj mąkę i wymieszaj ją. Stopniowo dodawaj więcej wody, aż ciasto będzie elastyczne i łatwe do ugniatania.

Przepis na seitan

Krok 2 z 7

Krok 2

Gdy ciasto jest gotowe, zagniataj je przez około 5–10 minut, aby stało się sprężyste. To aktywuje gluten, który jest kluczowy dla struktury seitana.

Przepis na seitan

Krok 3 z 7

Krok 3

Ciasto umieść w misce z zimną wodą i poczekaj kilka minut. Następnie, delikatnie ugniataj ciasto pod wodą, wypłukując skrobię. Uwaga - woda stanie się mętna – to skrobia.

Przepis na seitan

Krok 4 z 7

Krok 4

Wymień wodę i kontynuuj płukanie, aż woda będzie stosunkowo czysta. Proces ten może zająć kilka płukań.

Przepis na seitan

Krok 5 z 7

Krok 5

Po wypłukaniu skrobi zostanie ci elastyczny, gumowaty gluten, czyli surowy seitan.

Przepis na seitan

Krok 6 z 7

Krok 6

Możesz teraz uformować gluten w dowolny kształt – np. wałek lub kilka mniejszych kawałków.

Przepis na seitan

Krok 7 z 7

Krok 7

Gotuj seitan w bulionie warzywnym z dodatkiem wybranych przypraw przez około 45–60 minut na małym ogniu. Bulion nie tylko ugotuje seitan, ale także nada mu smak.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Pieczywo
  • Wegetariańskie
  • Wrzenie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szpinak na ciepło -  przepis

    Szpinak na ciepło - przepis

    23 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy
  • Ryba po grecku - przepis

    Ryba po grecku - przepis

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu