Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na placki ziemniaczane
Dodaj do CookBook

Przepis na placki ziemniaczane

(1)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
900  g
Ziemniaki
1 
Cebula
1 
Jajko
45  g
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżka
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
61.1 g
Wartość energetyczna
336.9 kcal
Tłuszcze
6.7 g
Białko
9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Placki ziemniaczane to proste, pożywne danie, którego głównym składnikiem są utarte na tarce surowe ziemniaki, smażone na tłuszczu w formie niewielkich placuszków. Przepis na tę potrawę to polski pomysł, ale według podobnej receptury przyrządza się ją również w innych europejskich krajach. W naszej tradycji ziemniaczane placki najczęściej podaje się z cukrem, kwaśną śmietaną, ale też z mięsnym gulaszem. Aby je przyrządzić nie trzeba wymyślnych receptur. Przepis podstawowy zawiera wszystkie składniki, które są niezbędne, żeby przyrządzić pyszne i najlepsze placki ziemniaczane.

Placki kartoflane smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Aby były chrupiące i apetyczne ciasto na placki ziemniaczane warto przygotować według naszego przepisu. Usmażone na rumiano, podane z cukrem lub innym ulubionym dodatkiem smakują rewelacyjnie. Zatem, jak zrobić placki ziemniaczane, aby zachwycały wyśmienitym smakiem? Dobrej jakości ziemniaki to podstawa. Koniecznie trzeba do nich dodać utartą na tarce cebulę, całe jajko i około 3 łyżek mąki pszennej. Niezbędne będą także przyprawy, przede wszystkim sól i pieprz. Utarte na drobnej tarce ziemniaki, jak również pozostałe składniki trzeba dokładnie ze sobą wymieszać, aby uzyskać dość gęste ciasto o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane jest gotowe do smażenia.

Przepis na placki ziemniaczane powinien zawierać tylko niezbędne składniki – to właśnie w prostocie tego dania tkwi cały sekret.  najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. 2-3 łyżki przygotowanej masy wykłada się na dobrze rozgrzaną patelnię i formuje kształtny placuszek. Smaży się po jednej i drugiej stronie do momentu, aż racuchy ziemniaczane staną się rumiane. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Zastanawiasz się, z czym podawać placki ziemniaczane? Najczęściej podaje się placki ziemniaczane na słodko, posypane cukrem, ale w wersji wytrawnej również smakują wyśmienicie. Z powodzeniem można je podać z kwaśną śmietaną i łososiem. W takim wydaniu to proste danie stanie się bardziej wykwintne. Idealnie komponują się też z mięsnym gulaszem – dowiedz się, jak zrobić placek po węgiersku. Smaki tych potraw świetnie się bowiem uzupełniają. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane to pomysł na proste, smaczne danie obiadowe, ale nie tylko!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    20 min
    Ziemniaki obieramy płuczemy. cebulę obieramy. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków (najmniejsze oczka)
  • Krok 2

    1 min
    Dodajemy jajko i mąkę pszenną - 3 duże łyżki.
  • Krok 3

    1 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Krok 4

    1 min
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ok 2 łyżki masy na jednego placka
  • Krok 5

    6 min
    Smażymy na złoto, 2-3 minuty z każdej strony.
  • Krok 6

    1 min
    Podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same.
Przepis na placki ziemniaczane

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy płuczemy. cebulę obieramy. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków (najmniejsze oczka)

Przepis na placki ziemniaczane

Krok 2 z 6

Dodajemy jajko i mąkę pszenną - 3 duże łyżki.

Przepis na placki ziemniaczane

Krok 3 z 6

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przepis na placki ziemniaczane

Krok 4 z 6

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ok 2 łyżki masy na jednego placka

Przepis na placki ziemniaczane

Krok 5 z 6

Smażymy na złoto, 2-3 minuty z każdej strony.

Przepis na placki ziemniaczane

Krok 6 z 6

Podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

RK

Bardzo fajny przepis.
Rafalala (niezweryfikowany) 02/06/2025-09:43 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/28/2025-07:57 CET
Dzięki za dobre słowo – super, że przepis Ci się spodobał!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    4 godz 20 min Łatwy
  • Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki

    Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu