Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

0
1 godz 27 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mąka pszenna
500  g
Pieczarki
1 
Cebula duża
trochę
Zioła prowansalskie
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  pęczek
Pietruszka świeża
1  opakowanie
Drożdże suche
1  kostka
Masło
180  ml
Śmietana 18%
trochę
Olej roślinny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.38 g
Węglowodany
34.32 g
Tłuszcze
18.33 g
Wartość energetyczna
317.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1 - Farsz
5 min
Pieczarki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pieczarki ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
10 min
Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Po około 3 -5 minutach dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Ziół nie dałam dużo, bo będą też w cieście.
Krok 4
8 min
Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo aż zredukujemy wodę, którą puszczą pieczarki. Przygotowany farsz odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 5 - Ciasto
6 min
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli i mieszamy. Z mąki tworzymy kopczyk i robimy w środku dołek.
Krok 6
5 min
Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Do środka naszego kopczyka z mąki wlewamy śmietanę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. To ciasto po wyrobieniu jest miękkie.
Krok 7
6 min
Ciasto przykrywamy ściereczką i nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na stolnicy. Stolnicę najlepiej podsypać przed wałkowaniem odrobiną mąki.
Krok 8
4 min
Rozwałkowane ciasto posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i wałkujemy. Zioła zostaną wciśnięte w ciasto i nie będą się osypywać.
Krok 9
4 min
Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy kształt pierogów.
Krok 10
6 min
Na środku każdego kółeczka układamy farsz lub zwiniętą karteczkę z wróżbą i dokładnie zlepiamy brzegi. Należy bardzo dokładnie skleić brzegi pierogów, bo inaczej będą się otwierać w trakcie pieczenia.
Krok 11
25 min
Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 C 20 – 25 minut (przy małych pierogach).
Krok 12
3 min
Podajemy z barszczem czerwonym lub z zupą pieczarkową.
Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 1 - Farsz z 12

Pieczarki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 2 z 12

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pieczarki ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 3 z 12

Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Po około 3 -5 minutach dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Ziół nie dałam dużo, bo będą też w cieście.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 4 z 12

Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo aż zredukujemy wodę, którą puszczą pieczarki. Przygotowany farsz odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 5 - Ciasto z 12

Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli i mieszamy. Z mąki tworzymy kopczyk i robimy w środku dołek.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 6 z 12

Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Do środka naszego kopczyka z mąki wlewamy śmietanę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. To ciasto po wyrobieniu jest miękkie.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 7 z 12

Ciasto przykrywamy ściereczką i nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na stolnicy. Stolnicę najlepiej podsypać przed wałkowaniem odrobiną mąki.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 8 z 12

Rozwałkowane ciasto posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i wałkujemy. Zioła zostaną wciśnięte w ciasto i nie będą się osypywać.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 9 z 12

Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy kształt pierogów.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 10 z 12

Na środku każdego kółeczka układamy farsz lub zwiniętą karteczkę z wróżbą i dokładnie zlepiamy brzegi. Należy bardzo dokładnie skleić brzegi pierogów, bo inaczej będą się otwierać w trakcie pieczenia.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 11 z 12

Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 C 20 – 25 minut (przy małych pierogach).

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 12 z 12

Podajemy z barszczem czerwonym lub z zupą pieczarkową.

Wspominając andrzejkowe spotkania ze znajomymi i wróżenie z wosku postanowiłam przygotować mojej rodzinie małą niespodziankę i upiekłam pierogi z pieczarkami i z wróżbą andrzejkową. Danie jest nieco pracochłonne, ale to ciasto drożdżowe naprawdę świetnie się wyrabia, a pierogi są pyszne. Niespodzianka się udała, choć byli i odważni, którzy chcieli zjeść pierogi z karteczką w środku :)

W każdym razie dzisiejszy obiad był na wesoło, bo radość mojego męża kiedy znalazł karteczkę z napisem ” Uśmiechnij się – jutro na obiad będzie zupa ” była bezcenna. Jakie wróżby wpiszecie na swoje karteczki zależy już tylko od Waszej fantazji. Moja mała rada. Najlepiej wróżby wydrukować, bo tekst napisany długopisem nieco się rozmazuje. Pierogi , które wypełnimy karteczką przed upieczeniem będą bardziej płaskie od tych nafaszerowanych pieczarkami, ale po upieczeniu zupełnie nie widać różnicy.

Z podanej ilości składników upiekłam aż 5 blach pierogów.

Pierogi pieczone świetnie smakują podane z barszczem czerwonym lub z zupą pieczarkową.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika