Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

75 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
125 ml
Woda
50 g
Masło
2 
Jajko
50 g
Czekolada gorzka
100 ml
Śmietana 30%
1 
Pomarańcze
1 pęczek
Ciastka, zwykłe lub maślane, sucha mieszanka
4 
Banany
2 płaskich łyżek
Masło orzechowe
1 
Sok z limonki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
0 min
W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Krok 2
0 min
Postaw z powrotem garnek na ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
Krok 3
0 min
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
0 min
Lody bananowe: Pokrojone banany zmiksuj z sokiem z limonki i masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa. Odstaw do zamrażalnika.
Krok 5
0 min
Sos czekoladowy: Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż czekolada się rozpuści.
Krok 6
0 min
Ostudzone ptysie przekrój na dwie części. Następnie nadziewaj ptysie łyżką lodów bananowych. Gotowe ciastka polej sosem czekoladowym i posyp startą skórką pomarańczy oraz pokruszonymi pierniczkami korzennymi.
Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 1 z 6

W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 2 z 6

Postaw z powrotem garnek na ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 3 z 6

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 4 z 6

Lody bananowe: Pokrojone banany zmiksuj z sokiem z limonki i masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa. Odstaw do zamrażalnika.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 5 z 6

Sos czekoladowy: Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż czekolada się rozpuści.

Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

Krok 6 z 6

Ostudzone ptysie przekrój na dwie części. Następnie nadziewaj ptysie łyżką lodów bananowych. Gotowe ciastka polej sosem czekoladowym i posyp startą skórką pomarańczy oraz pokruszonymi pierniczkami korzennymi.

Słodki deser profiteroles, czyli francuskie ptysie możesz podawać z lodami bananowymi, sosem czekoladowym i posypką z pierniczków. Takim oryginalnym deserem na pewno zaskoczysz domowników!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika