Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.58 g
Węglowodany
61.65 g
Tłuszcze
31.59 g
Wartość energetyczna
553.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
0 min
W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Krok 2
0 min
Postaw z powrotem garnek na ogniu i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
Krok 3
0 min
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
0 min
Lody bananowe: Pokrojone banany zmiksuj z sokiem z limonki i masłem orzechowym, aż powstanie gładka masa. Odstaw do zamrażalnika.
Krok 5
0 min
Sos czekoladowy: Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż czekolada się rozpuści.
Krok 6
0 min
Ostudzone ptysie przekrój na dwie części. Następnie nadziewaj ptysie łyżką lodów bananowych. Gotowe ciastka polej sosem czekoladowym i posyp startą skórką pomarańczy oraz pokruszonymi pierniczkami korzennymi.
Słodki deser profiteroles, czyli francuskie ptysie możesz podawać z lodami bananowymi, sosem czekoladowym i posypką z pierniczków. Takim oryginalnym deserem na pewno zaskoczysz domowników!
Komentarze 0