Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski
Dodaj do CookBook

Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

(12)
3 godz 27 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Porcja rosołowa z kaczki lub ćwiartka z kaczki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.13  główka
Kapusta
4 
Ziemniaki
500  g
Buraki
1  puszka
Mała puszka białej fasoli
0.5  szklanka
Sos pomidorowy WINIARY
1  łyżka
Masło
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3 
Liść laurowy
5  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
0.5  łyżeczka
Kwasek cytrynowy do smaku
2  łyżek
Śmietana do zabielenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.8 g
Wartość energetyczna
659.8 kcal
Tłuszcze
51.2 g
Białko
20.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W naszym kraju nie brakuje miłośników pysznych i aromatycznych zup. Jeśli chcesz urozmaicić obiady i nie masz czasu na długie gotowanie, postaw na barszcz ukraiński. Jest to zupa doskonale znana przez każdego, kto docenia unikalne i wyjątkowe smaki. Przepis na barszcz ukraiński z fasolą nie jest skomplikowany, dlatego nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi. Już teraz sprawdź, jak przygotować tę pyszną zupę! 

 

Zupa barszcz ukraiński - co ją wyróżnia? 

 

Czym cechuje się barszcz po ukraińsku? Musisz wiedzieć, że na tradycyjny barszcz tego typu nie ma jednego przepisu. Możliwości jest bardzo dużo, dlatego każdy znajdzie wybierze to, co najbardziej lubi. Przygotowanie może być zależne od tradycji w danym regionie lub preferencji gospodyni domowej. Faktem jest, że barszcz ukraiński to zupa uwielbiana i często goszcząca w polskich domach. Jest ona gotowana zazwyczaj na wieprzowych żeberkach lub na drobiu różnego rodzaju. Można do barszczu dodać kaszę, ziemniaki, czy nawet kluski gryczane, pszenne lub bułeczki przygotowane na parze. To pyszne danie zachwyci wszystkich domowników! 

 

Przepis na barszcz ukraińską z fasolą wskazuje, że zupę przygotowuje się na bulionie z kaczki lub gęsi. Taka zupa powinna być pożywna i tłusta, dlatego możesz dodatkowo dodać do niej słoninę, z której przygotujesz skwarki i oprószysz nimi zupę. Pamiętaj o tym, że barszcz ukraiński z fasolą bazuje głównie na burakach, pomidorach (lub przecierze pomidorowym) oraz kapuście. Często pojawiają się tutaj dodatki typu papryka i ziemniaki. Poza tym zupę możesz zabielić z użyciem śmietany. Barszcz ukraiński ze śmietaną to na pewno odpowiednia potrawa dla osób, które preferują łagodniejsze zupy. Jak widzisz, każda pani domu ma możliwość przygotowania tego, co najbardziej lubią domownicy. 

 

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 

 

Warto zauważyć, że barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą to danie niezwykle smaczne i aromatyczne. Każdy smakosz docenia łatwość i szybkość przygotowania zupy. Ponadto, można liczyć na uniwersalność i unikalność smaku. Warto przygotować taką zupę na wiele okazji - od zwykłego obiadu, po spotkanie w gronie rodzinnym. 

 

Jeśli chodzi o barszcz po ukraińsku, przepis nie powinien przysporzyć dużo kłopotów, pod warunkiem, że wszystkie instrukcje wykonasz we właściwej kolejności. Nic więc dziwnego, że to zupa uwielbiana nawet przez osoby, które bardzo rzadko gotują w swoim domu. Przygotowanie dania nie zajmie nam dużo czasu.  Przekonasz się, że stworzenie takiej zupy nie jest trudne i daje wiele satysfakcji, a dużo porcja może przecież wystarczyć na wiele dni.  

Przygotowanie

207 min
  • Krok 1

    120 min
    Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.
  • Krok 2

    40 min
    W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    15 min
    Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.
  • Krok 4

    5 min
    Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.
  • Krok 5

    15 min
    Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.
  • Krok 6

    10 min
    W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.
  • Krok 7

    1 min
    Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
  • Krok 8

    1 min
    Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

Krok 1 z 8

Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.

Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

Krok 2 z 8

W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

Krok 3 z 8

Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.

Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

Krok 4 z 8

Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.

Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

Krok 5 z 8

Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.

Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

Krok 6 z 8

W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.

Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

Krok 7 z 8

Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

Krok 8 z 8

Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Beata

Barszcz wyśmienity, palce lizać !
Anonim (niezweryfikowany) 03/18/2024-02:31 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:53 CEST
Cieszymy się, że polubiłaś ten przepis. 😊 Dziękujemy za Twoją opinię!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu