Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado
Dodaj do CookBook

Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

(0)
37 min
Łatwy
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 (na dużą, składaną kanapkę lub 2 mniejsze)

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Łosoś wędzony
1 
Na placek ziemniaczany:
2 
Średniej wielkości ziemniaki
80  g
Ser żółty (cheddar, gouda, mozzarella, parmezan lub miks)
1  łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku
1 
Na sałatkę:
6 
Duże rzodkiewki
1 
Dojrzałe awokado
1  łyżka
Prażone pestki słonecznika lub sezamu
1  łyżeczka
Drobno posiekany koperek (opcjonalnie)
trochę
Rukola i/lub roszponka
1 
Na dressing:
1  łyżka
Majonez Lekki WINIARY
trochę
Sok z połówki cytryny
0.5  łyżeczka
Musztarda (najlepiej Dijon)
1  łyżeczka
Miód lub syrop klonowy
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51 g
Wartość energetyczna
1176 kcal
Tłuszcze
86.5 g
Białko
57.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Marzy Ci się świeży, pachnący ziołami, pełen zieleni posiłek z małym twistem? Weź chrupką rzodkiewkę, awokado i zrób wrapa z łososiem, sałatką i dressingiem na bazie Majonezu Lekkiego WINIARY. I to nie byle jakiego wrapa, bo z upieczonych ziemniaczków! Trochę jakby pani wiosna zrobiła sobie kanapkę.

Ziemniaki pokrój w cieniutkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Ułóż je na papierze do pieczenia na zakładkę, niczym dachówkę, w prostokąt o wymiarach około 25x20 cm. Posmaruj prostokąt oliwą i posyp solą, pieprzem i startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C (góra-dół) na 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i połączą z serem w elastyczny placek.

W tym czasie przygotuj sałatkę. Awokado pokrój w kostkę, a rzodkiewki w plasterki i skrop całość sokiem z cytryny. Dodaj do tego rukolę lub roszponkę, posiekany koperek i uprażony słonecznik lub sezam. W drugiej miseczce zrób dressing. Wymieszaj Majonez Lekki WINIARY z musztardą, miodem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Połącz sałatkę z dressingiem i ułóż na ostudzonym ziemniaczanym placku. Jeśli chcesz, dołóż wędzonego łososia i zawiń.

Podawaj od razu, bo najlepiej smakuje świeże!

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra-dół).
  • Krok 2

    8 min
    Obierz ziemniaki i pokrój je w bardzo cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie.
  • Krok 3

    3 min
    Na papierze do pieczenia ułóż plasterki w prostokąt o wymiarach około 25 x 20 cm, na zakładkę, jak dachówki. Posmaruj cienko oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie posyp równą warstwą startego sera.
  • Krok 4

    12 min
    Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, aż ser się roztopi, a ziemniaki lekko zrumienią i połączą w elastyczny placek.
  • Krok 5

    8 min
    W tym czasie przygotuj sałatkę. Awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj w misce awokado, rzodkiewkę, rukolę, ziarna i koperek.
  • Krok 6

    2 min
    W drugiej miseczce przygotuj dressing, mieszając majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dodaj dressing do sałatki i delikatnie wymieszaj, by nie rozciapać awokado.
  • Krok 7

    2 min
    Na ostudzonym ziemniaczanym placku ułóż sałatkę na środku, a na niej plastry wędzonego łososia. Złóż na pół.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj od razu. Smakuje najlepiej świeżo po złożeniu.
Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

Krok 1 z 8

Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra-dół).

Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

Krok 2 z 8

Obierz ziemniaki i pokrój je w bardzo cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie.

Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

Krok 3 z 8

Na papierze do pieczenia ułóż plasterki w prostokąt o wymiarach około 25 x 20 cm, na zakładkę, jak dachówki. Posmaruj cienko oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie posyp równą warstwą startego sera.

Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

Krok 4 z 8

Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, aż ser się roztopi, a ziemniaki lekko zrumienią i połączą w elastyczny placek.

Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

Krok 5 z 8

W tym czasie przygotuj sałatkę. Awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj w misce awokado, rzodkiewkę, rukolę, ziarna i koperek.

Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

Krok 6 z 8

W drugiej miseczce przygotuj dressing, mieszając majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dodaj dressing do sałatki i delikatnie wymieszaj, by nie rozciapać awokado.

Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

Krok 7 z 8

Na ostudzonym ziemniaczanym placku ułóż sałatkę na środku, a na niej plastry wędzonego łososia. Złóż na pół.

Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

Krok 8 z 8

Podawaj od razu. Smakuje najlepiej świeżo po złożeniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

    Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

    1 godz 14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu