Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Włoska porchetta wieprzowa to danie, które powinno przypaść do gustu każdemu, kto gustuje w pieczeniach. Przysmak pochodzi z regionu Lacjum. Podobno potrawa znana była już w czasach Cesarstwa Rzymskiego i sam Neron przepadał za porchettą. Jak było w rzeczywistości - nie sposób dociec. Faktem jest, że ta smaczna pieczeń wieprzowa nadziewana zyskała sławę głównie dzięki włoskim festiwalom i świętom, podczas których serwuje się regionalne przysmaki. Za najstarszą imprezę, która wypromowała tę pieczeń uważa się Porchetta di Ariccia - święto regularnie odbywające się już od 70 lat w miejscowości Ariccia niedaleko Rzymu.
Co jest wyjątkowego w tej pieczeni? Znawcy podkreślają delikatny smak i ziołowy aromat, a do tego chrupiącą skórkę. Chcesz przygotować ten tradycyjny przepis w domu? Jeśli lubisz schab pieczony albo pastrami, porchetta to kolejny przepis, który warto poznać.
Do przyrządzania będzie potrzebne około 2,5 kg boczku wieprzowego bez kości. Z mięsa należy usunąć nadmiar tłuszczu, ponacinać je i osolić. Kolejny etap to przygotowania mieszanki ziół i przypraw do nacierania mięsa. Niezbędny będzie czosnek, rozmaryn, oregano, tymianek i siekana natka pietruszki. W niektórych regionach Italii dodaje się jeszcze koper włoski. Dobrze doprawiony ziołami boczek zwija się w rulon i zabezpiecza sznurkiem, żeby się nie rozwinął. Pieczenie w piekarniku rozgrzanym do 160°C trwa ponad trzy godziny, a tym 20-30 minut w nieco wyższej temperaturze, żeby zarumienić skórkę.
Porchetta nadaje się do jedzenia po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Włosi zawsze kroją boczek w plastry i podają na zimno. Na kanapce porchetta z powodzeniem zastępuje zwyczajne wędliny. Co ważne, boczek wcale nie jest tłusty, ponieważ większość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia - po to właśnie robi się nacięcia przed rozpoczęciem pieczenia mięsa.
Podobnie jak inne pieczone mięsa, będzie dobrze się komponować z żurawiną, korniszona, chrzanem. Danie można podawać na święta, jeśli szukasz ciekawego urozmaicenia dla tradycji kuchni polskiej. Warto spróbować porchetty choć raz. Gdy się do niej przekonasz, na pewno będzie częściej pojawiać się w Twoim domu! Porchetta przez niektórych uznawana jest za jedno z najlepszych dań na świecie - mieszkańcy włoskiego Lacjum twierdzą, że ta pieczeń wieprzowa nadziewana lokalnymi ziołami nie ma sobie równych! Jest idealna do panini - ale możesz ją zjadać też z ulubionymi dodatkami. To receptura, którą bez problemu zmodyfikujesz według własnych preferencji!
Boczek ze skórą rozłóż na desce skórą do dołu. Usuń nadmiar tłuszczu, jeśli jest zbyt gruby, ale pozostaw jego część dla soczystości. Nakłuj skórę ostrym nożem lub szpikulcem w wielu miejscach. Mięso dopraw solą na całej jego powierzchni.
W misce wymieszaj drobno posiekany czosnek, bulion drobiowy WINIARY, grubo mielony pieprz, suszony tymianek, rozmaryn, oregano, posiekaną natkę pietruszki. Na mięsną stronę boczku równomiernie rozprowadź przygotowaną pastę, dokładnie wcierając przyprawy w mięso.
Zwiń boczek ciasno w rulon, zaczynając od krótszego końca, tak aby skóra była na zewnątrz, a następnie zwiąż roladę sznurkiem kuchennym, aby utrzymać kształt podczas pieczenia. Tak przygotowaną przełóż na blachę. Skórę posyp dodatkową solą.
Rozgrzej piekarnik do 160°C i piecz roladę przez 3-3,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i dobrze upieczone.
Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 220°C na 20-30 minut, aby skóra stała się chrupiąca. Użyj funkcji grilla, jeśli piekarnik ją posiada, ale uważaj, aby skóra się nie przypaliła.
Po upieczeniu odstaw porchettę na 15-20 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.