Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

0
79 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Polędwiczki wieprzowe
1 łyżka
Smalec
2 
Marchewka
0.25 
Seler naciowy
1 
Cebula
8 
Pieczarki
1 pęczek
Pietruszka
8 
Ziemniaki
50 ml
Śmietana 30%
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
510.06 kcal
Węglowodany
17.01 g
Białko
58.93 g
Tłuszcze
21.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
10 min
Obierz marchew i seler, pokrój w cienki zapałki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Krok 2
5 min
Pieczarki umyj i pokrój w cząstki.
Krok 3
10 min
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule po czym dodaj marchew i seler. Smaż do momentu kiedy warzywa będą lekko twarde.
Krok 4
3 min
W połowie smażenia dodaj przesmażone pieczarki.
Krok 5
3 min
Usmażoną mieszankę warzyw z pieczarkami dopraw do smaku sola i pieprzem, a na koniec dodaj pokrojona natkę pietruszki.
Krok 6
20 min
Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie na półtwardo.
Krok 7
5 min
Po odcedzeniu pokrój w grube plastry, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przed podaniem ziemniaki posól i posyp pieprzem.
Krok 8
5 min
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
Krok 9
5 min
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 10
5 min
Polędwiczki wieprzowe posól, posyp pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na lekko złoty kolor.
Krok 11
5 min
Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż plastry ziemniaków w formie rozetki.
Krok 12
3 min
Na ziemniaki nałóż warzywa z pieczarkami, a na to polędwiczki pokrojone w grube plastry. Całość polej sosem serowym i udekoruj gałązką natki pietruszki.
Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 1 z 12

Obierz marchew i seler, pokrój w cienki zapałki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 2 z 12

Pieczarki umyj i pokrój w cząstki.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 3 z 12

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule po czym dodaj marchew i seler. Smaż do momentu kiedy warzywa będą lekko twarde.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 4 z 12

W połowie smażenia dodaj przesmażone pieczarki.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 5 z 12

Usmażoną mieszankę warzyw z pieczarkami dopraw do smaku sola i pieprzem, a na koniec dodaj pokrojona natkę pietruszki.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 6 z 12

Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie na półtwardo.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 7 z 12

Po odcedzeniu pokrój w grube plastry, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przed podaniem ziemniaki posól i posyp pieprzem.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 8 z 12

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 9 z 12

Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 10 z 12

Polędwiczki wieprzowe posól, posyp pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na lekko złoty kolor.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 11 z 12

Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż plastry ziemniaków w formie rozetki.

Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

Krok 12 z 12

Na ziemniaki nałóż warzywa z pieczarkami, a na to polędwiczki pokrojone w grube plastry. Całość polej sosem serowym i udekoruj gałązką natki pietruszki.

Elegancki obiad dla całej rodziny: delikatne, smażone polędwiczki wieprzowe, podane z plasterkami ziemniaków z patelni oraz bukietem warzyw podsmażonych z pieczarkami. Całość polewamy śmietankowym Sosem cztery sery Italia i dekorujemy natką. Danie możemy zaserwować także na półmisku, układając poszczególne składniki koncentrycznie i dekorując brzegi listkami zielonej, frezowanej sałaty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika