Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

1
110 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Polędwiczki wieprzowe
1 łyżeczka
Tymianek
1 łyżeczka
Oregano
1 ząbek
Czosnek
1 szklanka
Suszone pomidory
4 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.21 g
Wartość energetyczna
355.37 kcal
Białko
37.23 g
Tłuszcze
19.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
5 min
Ziarenka Smaku wymieszaj z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem i oregano.
Krok 2
15 min
Polędwice pozbaw błonek. Zrób w każdej otwór długim cienkim nożem i nadziej suszonymi pomidorami. Natrzyj wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
Krok 3
60 min
Odstaw mięso na godzinę.
Krok 4
10 min
Rozgrzej olej na patelni i smaż mięso około 10 minut – po 5 minut z każdej strony.
Krok 5
20 min
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Włóż polędwice do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 20 minut. Podawaj na ciepło lub zimno jako wędlinę na chleb.
Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

Krok 1 z 5

Ziarenka Smaku wymieszaj z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem i oregano.

Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

Krok 2 z 5

Polędwice pozbaw błonek. Zrób w każdej otwór długim cienkim nożem i nadziej suszonymi pomidorami. Natrzyj wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.

Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

Krok 3 z 5

Odstaw mięso na godzinę.

Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

Krok 4 z 5

Rozgrzej olej na patelni i smaż mięso około 10 minut – po 5 minut z każdej strony.

Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

Krok 5 z 5

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Włóż polędwice do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 20 minut. Podawaj na ciepło lub zimno jako wędlinę na chleb.

Przepis na polędwicę wieprzową nadziewaną suszonymi pomidorami i obtaczaną w śródziemnomorskiej marynacie możesz wykorzystać zarówno jako pomysł na obiad, jak i pomysł na smaczną i aromatyczną wędlinę do kanapek. Marynatę robimy z Przyprawy Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, oliwą, tymiankiem, oregano oraz czosnku, następnie nacieramy nią mięso – aby polędwica wieprzowa przesiąkła smakiem i zapachem marynaty, odstawmy ją na co najmniej godzinę przed pieczeniem w piekarniku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika