Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Podgrzybki z kiszoną kapustą i pieczarkami w cieście

0
2 godz 21 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Magda S

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2.33  szklanek
Mąka pszenna
150  g
Masło
4  łyżek
Jogurt grecki
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Kminek
700  g
Kapusta Kiszona
200  g
Pieczarki
650  g
Świeże podgrzybki
2 
Cebula
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Mąka
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Tłuszcz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.13 g
Węglowodany
47.87 g
Tłuszcze
25.93 g
Wartość energetyczna
464.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

141 min
Krok 1
20 min
Oczyszczone grzyby zalać wodą.Gotować na małym ogniu około 20 minut.Odcedzić.
Krok 2
15 min
Cebulę obrać drobno pokroić.Podsmażyć na oleju.Dodać drobno pokrojone grzyby oraz pieczarki .Przyprawić solą i pieprzem do smaku
Krok 3
20 min
Kapustę zalać wodą..Gotować bez przykrycia do miękkości.Odcedzić.Odcisnąć nadmiar wody.Pokroić.Przełożyć do rondla,dodać usmażone grzyby.Przyprawić solą,pieprzem ,przyprawą w płynie do smaku .Smażyć na małym ogniu ,często mieszając przez około 10 minut.Lekko przestudzić.
Krok 4
30 min
Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pozostałe składniki.Posiekać nożem.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.Trochę ciasta pozostawić na dekoracyjne gwiazdki a pozostałe podzielić na 2 części.2/3 ciasta rozwałkować,wylepic nim dno i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.Wyłożyć farsz,wyrównać powierzchnię.Pozostałe ciasto rozwałkować.Przykryć nadzienie.Brzegi dolne i górne dobrze zlepić(Można zrobić wzorek widelcem). Wierzch nakłuć w kilku miejscach . Rozłożyć gwiazdki wycięte foremką z ciasta ,które na początku zostawiliśmy do dekoracji.
Krok 5
55 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st.C.
Krok 6
1 min
Kroić po lekkim ostudzeniu.
Podgrzybki z kiszoną kapustą i pieczarkami w cieście

Krok 1 z 6

Oczyszczone grzyby zalać wodą.Gotować na małym ogniu około 20 minut.Odcedzić.

Podgrzybki z kiszoną kapustą i pieczarkami w cieście

Krok 2 z 6

Cebulę obrać drobno pokroić.Podsmażyć na oleju.Dodać drobno pokrojone grzyby oraz pieczarki .Przyprawić solą i pieprzem do smaku

Podgrzybki z kiszoną kapustą i pieczarkami w cieście

Krok 3 z 6

Kapustę zalać wodą..Gotować bez przykrycia do miękkości.Odcedzić.Odcisnąć nadmiar wody.Pokroić.Przełożyć do rondla,dodać usmażone grzyby.Przyprawić solą,pieprzem ,przyprawą w płynie do smaku .Smażyć na małym ogniu ,często mieszając przez około 10 minut.Lekko przestudzić.

Podgrzybki z kiszoną kapustą i pieczarkami w cieście

Krok 4 z 6

Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pozostałe składniki.Posiekać nożem.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.Trochę ciasta pozostawić na dekoracyjne gwiazdki a pozostałe podzielić na 2 części.2/3 ciasta rozwałkować,wylepic nim dno i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.Wyłożyć farsz,wyrównać powierzchnię.Pozostałe ciasto rozwałkować.Przykryć nadzienie.Brzegi dolne i górne dobrze zlepić(Można zrobić wzorek widelcem). Wierzch nakłuć w kilku miejscach . Rozłożyć gwiazdki wycięte foremką z ciasta ,które na początku zostawiliśmy do dekoracji.

Podgrzybki z kiszoną kapustą i pieczarkami w cieście

Krok 5 z 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st.C.

Podgrzybki z kiszoną kapustą i pieczarkami w cieście

Krok 6 z 6

Kroić po lekkim ostudzeniu.

Grzyby i kiszona kapusta to połączenie idealne. Potrawa smakuje rewelacyjnie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
16.1g / 14%
Węglowodany
47.9g / 39%
Tłuszcze
25.9g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika