Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

900 g
Ziemniaki
1 
Jajko
3 łyżek
Mąka pszenna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej
250 g
Pieczarki
150 g
Ser żółty
1 trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
19.68 g
Węglowodany
36.23 g
Tłuszcze
13.25 g
Wartość energetyczna
331.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka).
Krok 2
5 min
Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
20 min
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaż na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
Krok 4
5 min
Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Krok 5
5 min
Oczyść i zetrzyj pieczarki na średnich oczkach tarki.
Krok 6
2 min
Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach.
Krok 7
20 min
Gotowe placki ułóż na kartce piekarnika. Każdy posyp pieczarkami, a później serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piecz około 5-10 minut.
Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka).

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

Krok 2 z 7

Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

Krok 3 z 7

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaż na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

Krok 4 z 7

Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

Krok 5 z 7

Oczyść i zetrzyj pieczarki na średnich oczkach tarki.

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

Krok 6 z 7

Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach.

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

Krok 7 z 7

Gotowe placki ułóż na kartce piekarnika. Każdy posyp pieczarkami, a później serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piecz około 5-10 minut.

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami to propozycja dla tych, którzy cenią sobie placki ziemniaczane w wersji klasycznej, ale szukają pomysłu na nowy sposób podania! Usmażone placki ziemniaczane ułóż na blasze, nałóż pieczarki i obficie posyp serem żółtymi startym na grubych oczkach. Placki ziemniaczane wyjdą złociste, chrupiące i z pysznym, serowym aromatem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika