Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Placek ze śliwkami i kruszonką
Dodaj do CookBook

Placek ze śliwkami i kruszonką

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Masła
1  szklanka
Cukier
4 
Jajka
400  g
Mąka pszenna
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
400  g
Śliwek
1  szczypta
Sóli
trochę
Cukier puder do posypania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
80.2 g
Wartość energetyczna
542.4 kcal
Tłuszcze
22.7 g
Białko
6.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pyszny placek ze śliwkami i kruszonką to idealna propozycja na łatwe ciasto, które możesz przygotować dla gości. Przepis na placek ze śliwkami i kruszonką nie wymaga wielu składników, a przygotowanie jest na tyle łatwe, że poradzą sobie z tym nawet początkujący. Świetnie nadaje się na podwieczorek, deser albo pomysłową kolację - zwłaszcza latem, gdy świeżych śliwek jest pod dostatkiem.

Gdy tylko ustrzeżesz się podstawowych błędów, placek śliwkowy z kruszonką wyjdzie Ci za pierwszym razem. O czym pamiętać? Podobnie jak w innych przepisach na ciasta z wykorzystaniem jajek i masła, należy pamiętać o tym, żeby składniki nie były zbyt późno wyjęte z lodówki. Jaja powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast masło dobrze jest wcześniej roztopić. Możesz to szybko zrobić posługując się garnuszkiem na palniku albo kuchenką mikrofalową.

Ważny jest także dobór śliwek. Sięgaj tylko po świeże owoce, najlepiej z lokalnego targu albo bazarku. Bardzo smaczną odmianą są węgierki, ale gdy ich nie ma, możesz sięgnąć także po inny rodzaj.

Placek ze śliwkami z kruszonką przepis, który w kreatywny sposób wykorzystuje dostępność owoców sezonowych, podoba się dzieciom i dorosłym. Jeśli chcesz, żeby był bardziej słodki, a przy tym wyglądał efektowniej są na to sposoby. Ciasto ze śliwkami można tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Nie ma też przeciwskazań do tego, żeby placek z kruszonką i śliwkami serwować w towarzystwie lodów i bitej śmietany podobnie jak szarlotkę. Taka forma podanie z pewnością zrobi dobre wrażenie.

Podsumowując, ciasto ze śliwkami i kruszonką to prawdziwa frajda dla dorosłych i dla dzieci. Można podawać je w domu, zabrać ze sobą na piknik, a także przygotować na szkolny festyn, kiermasz lub inną okazję na którą rodzice przynoszą wypieki. Pamiętaj, że w bardzo podobny sposób można przygotować inne owocowe ciasta - na przykład z rabarbarem albo z malinami. Takie smaki także doskonale komponują się z kruszonką!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    W misce utrzyj 200 g masła z cukrem i cukrem wanilinowym Winiary na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, ciągle miksując. W osobnej misce wymieszaj 300 g mąki, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy, delikatnie mieszając do połączenia.
  • Krok 2

    5 min
    Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłóż śliwki, skórką do dołu. Małe śliwki (takie jak węgierki) wystarczy przekroić na pół. W przypadku większych owoców, można pokroić je na ćwiartki.
  • Krok 3

    5 min
    W misce wymieszaj posiekane masło (50 g) z mąką (100 g) i cukrem pudrem. Kruszonka powinna przypominać grysik. Posyp ciasto kruszonką.
  • Krok 4

    45 min
    Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złote, a patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.
  • Krok 5

    5 min
    Ostudzone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Placek ze śliwkami i kruszonką

Krok 1 z 5

Krok 1 Krok 1 Krok 1

W misce utrzyj 200 g masła z cukrem i cukrem wanilinowym Winiary na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, ciągle miksując. W osobnej misce wymieszaj 300 g mąki, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy, delikatnie mieszając do połączenia.

Placek ze śliwkami i kruszonką

Krok 2 z 5

Krok 2 Krok 2 Krok 2

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłóż śliwki, skórką do dołu. Małe śliwki (takie jak węgierki) wystarczy przekroić na pół. W przypadku większych owoców, można pokroić je na ćwiartki.

Placek ze śliwkami i kruszonką

Krok 3 z 5

Krok 3

W misce wymieszaj posiekane masło (50 g) z mąką (100 g) i cukrem pudrem. Kruszonka powinna przypominać grysik. Posyp ciasto kruszonką.

Placek ze śliwkami i kruszonką

Krok 4 z 5

Krok 4 Krok 4

Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złote, a patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.

Placek ze śliwkami i kruszonką

Krok 5 z 5

Krok 5 Krok 5

Ostudzone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Inspiracje
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Pieczywo
  • Sezonowy
  • Uroczystość
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki placek drożdżowy

    Szybki placek drożdżowy

    1 godz 45 min Łatwy
  • Placek z cukinii

    Placek z cukinii

    1 godz 20 min Łatwy
  • Placek po węgiersku

    Placek po węgiersku

    2 godz 5 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu