Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pizza ze szpinakiem
Dodaj do CookBook

Pizza ze szpinakiem

(0)
48 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
320  g
Mąka włoska na pizzę „00” lub typ 600
1  szklanka
Woda
1  opakowanie
Drożdże suszone
1  łyżeczka
Sól
150  ml
Sos pomidorowy WINIARY
150  g
Mozzarella
250  g
Szpinak świeży
1  ząbek
Czosnek
trochę
Pomidorki koktajlowe
trochę
Listki bazylii
trochę
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
68.3 g
Wartość energetyczna
480.1 kcal
Tłuszcze
14.1 g
Białko
19.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pizza to jedno z najlepiej znanych dań kuchni włoskiej! Najlepiej smakuje ta przygotowana w domu - masz wówczas pełen wpływ na to, jak skomponowane będą jej dodatki oraz jak będzie smakować ciasto. Możesz zdecydować się na margheritę, cztery sery, pepperoni - wybór jest ogromny! Wiele osób chętnie wybiera także pizzę ze szpinakiem!

 

Dlaczego warto jeść akurat taką wersję standardowej włoskiej potrawy? Nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również - właściwości szpinaku. To warzywo, które powinno na stałe zagościć w diecie. Nie zawsze jednak możesz mieć pomysł, jak je podać, by chętnie sięgali po nie wszyscy domownicy - w tym dzieci. A pizzy ze szpinakiem nikt przecież się nie oprze. Przemycanie warzyw do diety najmłodszych członków rodziny wymaga czasami sprytu, warto jednak rozbudowywać ciekawość i chęć poznawania nowych smaków.

 

Aby pizza szpinakowa wyszła tak, jak powinna, potrzebujesz również mozzarelli, bazylii, nieco czosnku - nie zapominaj też o sosie pomidorowym WINIARY! Grunt to jednak odpowiednie ciasto! Jego przygotowanie wymaga nieco wprawy, ale jeśli ma ci wyjść zachwycająca pizza ze szpinakiem, przepis obejmuje również własnoręcznie wykonane ciasto. Nie różni się ono od przygotowania ciasta do innych rodzajów pizzy - planując obiad lub kolację, pamiętaj, że ciasto musi mieć czas, by wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Ma również znaczenie, z jakiego rodzaju składników je robisz - dobra oliwa, właściwa mąka - bez nich pizza ze szpinakiem i mozzarellą nie będzie smakowała tak, jak wprost z włoskiej restauracji.

 

Co powinno znaleźć się na pizzy ze szpinakiem świeżym oprócz samych zielonych liści? Najważniejszym składnikiem jest mozzarella i sos pomidorowy. Wiele osób dodaje również bazylię lub pomidorki koktajlowe - dla efektownego wyglądu. Świetnie komponuje się również czosnek, który zapewnia wyjątkowy smak - pizza szpinakowa jest bardzo wyrazista. Dla niektórych rarytasem jest pizza ze szpinakiem i fetą - możesz więc przygotować to danie i ten sposób! Chcesz dorzucić wędlinę? Szynka będzie zawsze dobrze komponować się z pozostałymi składnikami. Nie zapominaj też o odpowiednich przyprawach, takich jak oregano. Możesz też posypać całość świeżo zmielonym pieprzem.

 

Dodatki możesz uzupełniać według preferencji smakowych twoich lub twojej rodziny - w końcu wspólnie będziecie jeść ten posiłek! Czy oprócz sosu pomidorowego warto uwzględnić też inne? Niektórzy chętnie zjadają pizzę ze szpinakiem z sosem czosnkowym - to klasyczne połączenie, a dodatkowo - sos tego typu nie jest trudny w przygotowaniu. Możesz też sięgnąć po inne propozycje - na przykład przygotowując sos pikantny - lub podać pizzę szpinakową w klasycznej wersji, z doskonałej jakości oliwą, także smakową.

 

Pamiętaj, że jemy także oczami - zadbaj o to, by pizza ze szpinakiem prezentowała się atrakcyjnie pod względem wizualnym. Zwłaszcza, jeśli chcesz w ten sposób zachęcić do jedzenia szpinaku najmłodszych członków twojej rodziny!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    15 min
    W dużej misce wymieszaj mąki. Dodaj drożdże oraz sól. Dodaj oliwę i stopniowo wlewaj wodę, mieszając, aż składniki się połączą. Przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Uformuj kulę z ciasta, przełóż ją do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Krok 2

    8 min
    Czosnek posiekaj i wrzuć na patelnię z oliwą. Dodaj szpinak i smaż ok. 1 min mieszając, aż szpinak straci objętość.
  • Krok 3

    5 min
    Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzej piekarnik do 250°C (lub maksymalnej temperatury, jaką obsługuje Twój piekarnik) i połóż blachę lub kamień do pizzy w środku, by się nagrzały.
  • Krok 4

    5 min
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 30 cm, na lekko oprószonej mąką powierzchni. Przenieś rozwałkowane ciasto na arkusz papieru do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozsmaruj sos pomidorowy, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Wcześniej przygotowany szpinak rozłóż na pizzy, razem z pomidorkami. Posyp pozostałą mozzarellą.
  • Krok 5

    15 min
    Przesuń pizzę wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę lub kamień i piecz przez około 7-10 minut, aż brzegi będą złociste, a ser dobrze się roztopi.
Pizza ze szpinakiem

Krok 1 z 5

W dużej misce wymieszaj mąki. Dodaj drożdże oraz sól. Dodaj oliwę i stopniowo wlewaj wodę, mieszając, aż składniki się połączą. Przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Uformuj kulę z ciasta, przełóż ją do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Pizza ze szpinakiem

Krok 2 z 5

Czosnek posiekaj i wrzuć na patelnię z oliwą. Dodaj szpinak i smaż ok. 1 min mieszając, aż szpinak straci objętość.

Pizza ze szpinakiem

Krok 3 z 5

Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzej piekarnik do 250°C (lub maksymalnej temperatury, jaką obsługuje Twój piekarnik) i połóż blachę lub kamień do pizzy w środku, by się nagrzały.

Pizza ze szpinakiem

Krok 4 z 5

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 30 cm, na lekko oprószonej mąką powierzchni. Przenieś rozwałkowane ciasto na arkusz papieru do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozsmaruj sos pomidorowy, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Wcześniej przygotowany szpinak rozłóż na pizzy, razem z pomidorkami. Posyp pozostałą mozzarellą.

Pizza ze szpinakiem

Krok 5 z 5

Przesuń pizzę wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę lub kamień i piecz przez około 7-10 minut, aż brzegi będą złociste, a ser dobrze się roztopi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybka pizza z patelni

    Szybka pizza z patelni

    26 min Łatwy
  • Stromboli – pizza w formie rolady

    Stromboli – pizza w formie rolady

    1 godz 20 min Łatwy
  • Pizza bianca - biała pizza

    Pizza bianca - biała pizza

    22 min Łatwy
  • Pizza z kalafiora

    Pizza z kalafiora

    1 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu