Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

0
1 godz 45 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75  szklanka
Niepełna szklanka czerwonej soczewicy
1  puszka
Pomidory w kawałkach
1  szklanka
Passata pomidorowa
2  główek
1 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
0.25  szklanka
Śmietana
1  pęczek
Kolendra
1  szczypta
Suszony tymianek
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Kumin
1  szczypta
Spora szczypta chili (lub kawałek świeżej papryczki)
1  szczypta
Sól
0.5 
Sok z połówki cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16 g
Węglowodany
47.98 g
Tłuszcze
5.62 g
Wartość energetyczna
309.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
6 min
Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.
Krok 2
60 min
Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.
Krok 3
8 min
Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.
Krok 4
5 min
Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.
Krok 5
8 min
Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.
Krok 6
3 min
Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.
Krok 7
10 min
Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.
Krok 8
5 min
Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego.
Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 1 z 8

Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Odcinamy górną część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i suszonym tymiankiem.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 2 z 8

Wstawiamy główki czosnku do piekarnika na 45-60 minut.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 3 z 8

Cebulę siekamy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę kuminu, liście laurowe, ziele angielskie i dużą szczyptę chili (lub posiekany kawałek świeżej papryczki). Chwilę smażymy.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 4 z 8

Dodajemy passatę i pomidory w kawałkach, dusimy krótką chwilę.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 5 z 8

Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l wody, dodajemy do rondla. Zagotowujemy, często mieszając.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 6 z 8

Połowę pęczka kolendry siekamy. Dodajemy do rondla.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 7 z 8

Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do rondla, gotujemy 10 minut. Zestawiamy zupę z kuchenki.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

Krok 8 z 8

Upieczone główki czosnku wyciągamy z piekarnika. Kiedy przestygną, wyciskamy z niej ząbki, rozgniatamy je widelcem i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną. Smacznego.

Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, ale też sprawdzi się pod koniec dnia jako obiadokolacja. Wieczory bywają przenikliwie zimne, a nic nie rozgrzeje tak dobrze, jak ostra zupa.

Dzięki soczewicy zupa jest sycąca. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie i zupa mogłaby być gotowa w kwadrans, ale musimy poczekać na pyszne pieczone ząbki czosnku. W ostateczności można je pominąć, gdyby jednak czas nie naglił, warto na nie poczekać. Lubię czerwoną soczewicę także za to, że podczas gotowania rozpada się i zagęszcza zupę.

Zupę przygotowałam na bazie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, z polskimi suszonymi warzywami. Taki mały myk z pewnością ułatwi kuchenne życie nie tylko początkującym w kuchni.

Coś, czego nie może zabraknąć w tej zupie, to kumin i świeża kolendra. Do kolendry musiałam się długo przekonywać, kiedyś zupełnie nie odpowiadał mi jej charakterystyczny smak i aromat. Dziś ją doceniam i do zup, takich jak pikantna zupa z soczewicy z chili, dodaję garściami.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Lubicie pikantne zupy? Wypróbujcie również:
Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką
Pikantna zupa tajska z tofu
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika