Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika
90min
Łatwy
1 kostka
1 l
Woda
1
Dynia piżmowa
1
Marchewka
1
Ziemniaki
1 trochę
Ziarna słonecznika
1 łyżka
Śmietana
1 szczypta
Chili
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
2.92 g
Węglowodany
26.29 g
Tłuszcze
2.15 g
Wartość energetyczna
122.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
70 min
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na dyni położyć kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Skórkę z dyni ściągamy po upieczeniu. Jest to o wiele łatwiejsze gdy jest już miękka.
Krok 2
10 min
Przygotować bulion warzywny lub drobiowy z litra wody. W bulionie ugotować drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Dodać szczyptę płatków chilli. Tylko ostrożnie z płatkami, bo zupa wyjdzie za pikantna no chyba że taką lubicie;)
Krok 3
5 min
Lekko uprażyć ziarna słonecznika na patelni.
Krok 4
5 min
Do bulionu z warzywami dodać upieczoną dynie i całość zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5
0 min
Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego.
Zupa z pieczonej dyni piżmowej z ziarnami słonecznika.
Bardzo prosta w przygotowaniu tylko trochę czasochłonna.
Bardzo prosta w przygotowaniu tylko trochę czasochłonna.
Komentarze 0