
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Po przepisy kuchni meksykańskiej najchętniej sięgam właśnie zimą, kiedy organizm domaga się czegoś rozgrzewającego. Papryczka chilli to nieodłączny element większość potraw gotowanych w tej części świata. Jeśli nie przepadasz za potrawami bardzo ostrymi, po prostu dodaj jej mniej. Nie chodzi przecież o ścisłe trzymanie się przepisu, lecz o to, aby Tobie i Twoim najbliższym smakowało!
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Z gorącego Meksyku, przenosimy się w inne, orientalne klimaty – przetestuj kolejne nasze gorące przepisy!
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Ramen wegetariański
Zupa miso
Rosół chiński z grzybami mun
Indyjska zupa tikka masala
Przygotowanie
Krok 1
720 minKrok 2
4 minKrok 3
3 minKrok 4
4 minKrok 5
6 minKrok 6
2 minKrok 7
3 minKrok 8
30 minKrok 9
60 minKrok 10
8 minKrok 11
5 minKrok 12
10 minKrok 13
3 minKrok 14
2 min
Krok 1 z 14
Fasolkę namoczyć przez noc.

Krok 2 z 14
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Krok 3 z 14
Papryczkę chilli posiekać, usuwając pesteczki.

Krok 4 z 14
Papryki obrać – wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Krok 5 z 14
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.

Krok 6 z 14
Dosypać słodką paprykę i kumin.

Krok 7 z 14
Następnie dodać pokrojoną paprykę i delikatnie podsmażyć.

Krok 8 z 14
Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu.

Krok 9 z 14
W międzyczasie w osobnym garnku ugotować namoczoną fasolkę.

Krok 10 z 14
Kiełbasę chorizo obrać, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na suchej patelni.

Krok 11 z 14
Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory, kukurydzę, ugotowaną fasolę oraz chorizo.

Krok 12 z 14
Pogotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Krok 13 z 14
Na zakończenie dodać posiekaną kolendrę.

Krok 14 z 14
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0