Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

0
14 godz 20 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Czarna fasola
1 
Biała cebula
2 
Cebula czerwona
4  ząbków
1 
Papryczka chili
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1  puszka
Kukurydza
1  pęczek
Kolendra
2  puszek
Pomidory
3  łyżek
0.7  l
Woda
1 
Kiełbasa chorizo
3  łyżek
Masło
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Kumin
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.46 g
Węglowodany
32.08 g
Tłuszcze
15.76 g
Wartość energetyczna
315.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

860 min
Krok 1
720 min
Fasolkę namoczyć przez noc.
Krok 2
4 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 3
3 min
Papryczkę chilli posiekać, usuwając pesteczki.
Krok 4
4 min
Papryki obrać – wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Krok 5
6 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.
Krok 6
2 min
Dosypać słodką paprykę i kumin.
Krok 7
3 min
Następnie dodać pokrojoną paprykę i delikatnie podsmażyć.
Krok 8
30 min
Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu.
Krok 9
60 min
W międzyczasie w osobnym garnku ugotować namoczoną fasolkę.
Krok 10
8 min
Kiełbasę chorizo obrać, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na suchej patelni.
Krok 11
5 min
Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory, kukurydzę, ugotowaną fasolę oraz chorizo.
Krok 12
10 min
Pogotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Krok 13
3 min
Na zakończenie dodać posiekaną kolendrę.
Krok 14
2 min
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 1 z 14

Fasolkę namoczyć przez noc.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 2 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 3 z 14

Papryczkę chilli posiekać, usuwając pesteczki.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 4 z 14

Papryki obrać – wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 5 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 6 z 14

Dosypać słodką paprykę i kumin.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 7 z 14

Następnie dodać pokrojoną paprykę i delikatnie podsmażyć.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 8 z 14

Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 9 z 14

W międzyczasie w osobnym garnku ugotować namoczoną fasolkę.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 10 z 14

Kiełbasę chorizo obrać, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na suchej patelni.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 11 z 14

Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory, kukurydzę, ugotowaną fasolę oraz chorizo.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 12 z 14

Pogotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 13 z 14

Na zakończenie dodać posiekaną kolendrę.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 14 z 14

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Lubicie dania jednogarnkowe? Ja wręcz uwielbiam! Nie dość, że sycące, zwykle całkiem proste do przygotowania, to jeszcze często ugotowanego jedzenia wystarczy na dwa dni. W dużym garze przez noc przegryzą się smaki i zwykle na drugi dzień danie smakuje jeszcze lepiej. Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką to jedna z mocnych pozycji na mojej liście dań jednogarnkowych. Dzisiejsza, z dodatkiem kiełbasy chorizo, to moja ulubiona wersja tego typu zupy. Z przyjemnością więc dzielę się sposobem jej przygotowania. Być może na stałe zagości także w Waszych domach.

Po przepisy kuchni meksykańskiej najchętniej sięgam właśnie zimą, kiedy organizm domaga się czegoś rozgrzewającego. Papryczka chilli to nieodłączny element większość potraw gotowanych w tej części świata. Jeśli nie przepadasz za potrawami bardzo ostrymi, po prostu dodaj jej mniej. Nie chodzi przecież o ścisłe trzymanie się przepisu, lecz o to, aby Tobie i Twoim najbliższym smakowało!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Z gorącego Meksyku, przenosimy się w inne, orientalne klimaty – przetestuj kolejne nasze gorące przepisy!
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Ramen wegetariański
Zupa miso
Rosół chiński z grzybami mun
Indyjska zupa tikka masala
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika