Pietruszka z grilla z sosem ziołowo-ogórkowym
36min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.69 g
Węglowodany
3.49 g
Tłuszcze
14.05 g
Wartość energetyczna
137.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
10 min
Obieramy pietruszkę i kroimy wzdłuż na cienkie,długie plastry.<br/>Z jednej pietruszki powinno się udać 4 - 5 plastrów<br/>Wkładamy do szerokiego naczynia, oprószamy solą, pieprzem i papryką.<br/>Wlewamy olej i mieszamy, aby plastry pokryły się marynatą.
Krok 2
20 min
Rozgrzewamy grill i układamy plastry na ruszcie.<br/>Opiekamy z obu stron na złoty kolor - po około 10 min. z każdej
Krok 3
5 min
W tym czasie robimy sos. <br/>Najpierw obieramy ogórka, przecinamy wzdłuż i usuwamy część miękką z nasionami.<br/>Twardą część drobno siekamy.<br/>Do miseczki wyciskamy z butelki sos ziołowy Winiary - tyle ile potrzebujemy i łączymy z posiekanym ogórkiem.<br/>Mieszamy i gotowe. Kto chce może doprawić jeszcze solą i pieprz
Krok 4
1 min
Gorącą, rumianą pietruszkę podajemy od razu po zdjęciu z rusztu.<br/>Sos podajemy oddzielnie w formie dipu.
Nawet zwykła pietruszka przyrządzona na grillu i podana z sosem ziołowo - ogórkowym smakuje wyśmienicie.
Smaczna przekąska z grilla.
Chrupiąca, delikatna i lekko pikantna, podana z orzeźwiającym sosem ziołowo - jogurtowym, do zrobienia którego został wykorzystany sos ziołowy na zimno Winiary z butelki.
Smaczna przekąska z grilla.
Chrupiąca, delikatna i lekko pikantna, podana z orzeźwiającym sosem ziołowo - jogurtowym, do zrobienia którego został wykorzystany sos ziołowy na zimno Winiary z butelki.
Komentarze 0