Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pietruszka z grilla z sosem ziołowo-ogórkowym

(0)
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest sybur
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Pietruszka
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Pieprz cayenne
0.5  łyżeczka
Kolendra mielona
4  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Sos czosnkowy WINIARY
1 
Ogórek zielony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.69 g
Węglowodany
3.49 g
Tłuszcze
14.05 g
Wartość energetyczna
137.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
10 min
Obieramy pietruszkę i kroimy wzdłuż na cienkie,długie plastry.<br/>Z jednej pietruszki powinno się udać 4 - 5 plastrów<br/>Wkładamy do szerokiego naczynia, oprószamy solą, pieprzem i papryką.<br/>Wlewamy olej i mieszamy, aby plastry pokryły się marynatą.
Krok 2
20 min
Rozgrzewamy grill i układamy plastry na ruszcie.<br/>Opiekamy z obu stron na złoty kolor - po około 10 min. z każdej
Krok 3
5 min
W tym czasie robimy sos. <br/>Najpierw obieramy ogórka, przecinamy wzdłuż i usuwamy część miękką z nasionami.<br/>Twardą część drobno siekamy.<br/>Do miseczki wyciskamy z butelki sos ziołowy Winiary - tyle ile potrzebujemy i łączymy z posiekanym ogórkiem.<br/>Mieszamy i gotowe. Kto chce może doprawić jeszcze solą i pieprz
Krok 4
1 min
Gorącą, rumianą pietruszkę podajemy od razu po zdjęciu z rusztu.<br/>Sos podajemy oddzielnie w formie dipu.
Pietruszka z grilla z sosem ziołowo-ogórkowym

Krok 1 z 4

Obieramy pietruszkę i kroimy wzdłuż na cienkie,długie plastry.<br/>Z jednej pietruszki powinno się udać 4 - 5 plastrów<br/>Wkładamy do szerokiego naczynia, oprószamy solą, pieprzem i papryką.<br/>Wlewamy olej i mieszamy, aby plastry pokryły się marynatą.

Pietruszka z grilla z sosem ziołowo-ogórkowym

Krok 2 z 4

Rozgrzewamy grill i układamy plastry na ruszcie.<br/>Opiekamy z obu stron na złoty kolor - po około 10 min. z każdej

Pietruszka z grilla z sosem ziołowo-ogórkowym

Krok 3 z 4

W tym czasie robimy sos. <br/>Najpierw obieramy ogórka, przecinamy wzdłuż i usuwamy część miękką z nasionami.<br/>Twardą część drobno siekamy.<br/>Do miseczki wyciskamy z butelki sos ziołowy Winiary - tyle ile potrzebujemy i łączymy z posiekanym ogórkiem.<br/>Mieszamy i gotowe. Kto chce może doprawić jeszcze solą i pieprz

Pietruszka z grilla z sosem ziołowo-ogórkowym

Krok 4 z 4

Gorącą, rumianą pietruszkę podajemy od razu po zdjęciu z rusztu.<br/>Sos podajemy oddzielnie w formie dipu.

Nawet zwykła pietruszka przyrządzona na grillu i podana z sosem ziołowo - ogórkowym smakuje wyśmienicie.
Smaczna przekąska z grilla.
Chrupiąca, delikatna i lekko pikantna, podana z orzeźwiającym sosem ziołowo - jogurtowym, do zrobienia którego został wykorzystany sos ziołowy na zimno Winiary z butelki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha