
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Pietruszka z grilla z sosem ziołowo-ogórkowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Smaczna przekąska z grilla.
Chrupiąca, delikatna i lekko pikantna, podana z orzeźwiającym sosem ziołowo - jogurtowym, do zrobienia którego został wykorzystany sos ziołowy na zimno Winiary z butelki.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
20 minKrok 3
5 minKrok 4
1 minKrok 1 z 4
Obieramy pietruszkę i kroimy wzdłuż na cienkie,długie plastry. Z jednej pietruszki powinno się udać 4 - 5 plastrów. Wkładamy do szerokiego naczynia, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Wlewamy olej i mieszamy, aby plastry pokryły się marynatą.
Krok 2 z 4
Rozgrzewamy grill i układamy plastry na ruszcie. Opiekamy z obu stron na złoty kolor - po około 10 min. z każdej
Krok 3 z 4
W tym czasie robimy sos. Najpierw obieramy ogórka, przecinamy wzdłuż i usuwamy część miękką z nasionami. Twardą część drobno siekamy. Do miseczki wyciskamy z butelki sos ziołowy Winiary - tyle ile potrzebujemy i łączymy z posiekanym ogórkiem. Mieszamy i gotowe. Kto chce może doprawić jeszcze solą i pieprz
Krok 4 z 4
Gorącą, rumianą pietruszkę podajemy od razu po zdjęciu z rusztu. Sos podajemy oddzielnie w formie dipu.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0