Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Pierś Z Kurczaka
450 g
Szpinak Mrożony
6 
Ciasto Francuskie
2 łyżek
Kwaśna śmietana
6 plastrów
Ser Żółty
2 łyżek
Masło
4 ząbków
Czosnek
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
66.94 g
Węglowodany
117.13 g
Tłuszcze
109.23 g
Wartość energetyczna
1721.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
15 min
Rozmrożony szpinak smażyć na maśle żeby cała woda odparowała. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min. Dodać śmietanę, już nie smażąc i nadzienie jest gotowe.
Krok 2
10 min
Każdą z piersi rozciąć, ale nie do końca tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełnić farszem, a na wierzch nadzienia położyć żółty ser. Piersi doprawić solą.
Krok 3
7 min
Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 2 części, z obu stron naciąć paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi, ponieważ pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta. Na ciasto położyć pierś i zawinąć ciasto, tak jak widać na zdjęciu.
Krok 4
40 min
Zawinięte piersi położyć na papier do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić na środkową półkę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 40 min. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Krok 1 z 4

Rozmrożony szpinak smażyć na maśle żeby cała woda odparowała. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min. Dodać śmietanę, już nie smażąc i nadzienie jest gotowe.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Krok 2 z 4

Każdą z piersi rozciąć, ale nie do końca tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełnić farszem, a na wierzch nadzienia położyć żółty ser. Piersi doprawić solą.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Krok 3 z 4

Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 2 części, z obu stron naciąć paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi, ponieważ pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta. Na ciasto położyć pierś i zawinąć ciasto, tak jak widać na zdjęciu.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Krok 4 z 4

Zawinięte piersi położyć na papier do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić na środkową półkę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 40 min. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim to doskonały pomysł na ciekawy, a zarazem smaczny obiad. Warto czasem zrezygnować z tradycyjnych kotletów z piersi właśnie dla takich rozwiązań. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim wbrew pozorom robi się naprawdę łatwo, a przygotowanie wszystkiego trwa około 40 minut. Podstawą jest przepis i dobrej jakości produkty. Danie można podawać na wiele sposobów – w pojedynkę, z frytkami czy ziemniakami oraz ulubioną sałatką lub warzywami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika