Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

(0)
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kaczka
4 
Śliwki
1 
laska cynamonu
100  g
Boczek
4  łyżek
Żurawina
20  g
Masło
50  ml
Czerwone wino wytrawne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.11 g
Węglowodany
10.87 g
Tłuszcze
85.62 g
Wartość energetyczna
896.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
15 min
Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu ok. 6-7 minut. W ten sposób tłuszczyk na piersi wysmaży się, a skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć pierś i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
Krok 2
5 min
Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kawałki boczek na złoto. Dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki, żurawinę (możesz zastąpić ją czarnymi porzeczkami, aronią, wiśniami albo mrożonymi owocami) oraz cynamon i duś przez 2-3 minuty.
Krok 3
5 min
Wlej wino, zredukuj przez parę minut. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż powstanie gładki sos.
Krok 4
3 min
Kaczkę pokrój na paski. Polej sosem z patelni i serwuj ze śliwkami. Danie możesz podać z makaronem papardelle.
Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 1 z 4

Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu ok. 6-7 minut. W ten sposób tłuszczyk na piersi wysmaży się, a skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć pierś i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 2 z 4

Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kawałki boczek na złoto. Dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki, żurawinę (możesz zastąpić ją czarnymi porzeczkami, aronią, wiśniami albo mrożonymi owocami) oraz cynamon i duś przez 2-3 minuty.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 3 z 4

Wlej wino, zredukuj przez parę minut. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż powstanie gładki sos.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 4 z 4

Kaczkę pokrój na paski. Polej sosem z patelni i serwuj ze śliwkami. Danie możesz podać z makaronem papardelle.

Drób, a w szczególności kaczka, bardzo często podawany jest ze słodkimi sosami lub owocami. Proponujemy zatem pyszny obiad, w którym króluje kacza pierś i słodko-kwaśne, owocowe dodatki. Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną możesz przygotować na rodzinny, wykwintny obiad, domownicy z pewnością będą zachwyceni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.1g / 8%
Węglowodany
10.9g / 4%
Tłuszcze
85.6g / 87%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha