Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

0
28 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kaczka
4 
Śliwki
1 
laska cynamonu
100 g
Boczek
4 łyżek
Żurawina
20 g
Masło
50 ml
Czerwone wino wytrawne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.11 g
Węglowodany
10.87 g
Tłuszcze
85.62 g
Wartość energetyczna
896.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
15 min
Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu ok. 6-7 minut. W ten sposób tłuszczyk na piersi wysmaży się, a skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć pierś i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
Krok 2
5 min
Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kawałki boczek na złoto. Dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki, żurawinę (możesz zastąpić ją czarnymi porzeczkami, aronią, wiśniami albo mrożonymi owocami) oraz cynamon i duś przez 2-3 minuty.
Krok 3
5 min
Wlej wino, zredukuj przez parę minut. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż powstanie gładki sos.
Krok 4
3 min
Kaczkę pokrój na paski. Polej sosem z patelni i serwuj ze śliwkami. Danie możesz podać z makaronem papardelle.
Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 1 z 4

Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu ok. 6-7 minut. W ten sposób tłuszczyk na piersi wysmaży się, a skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć pierś i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 2 z 4

Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kawałki boczek na złoto. Dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki, żurawinę (możesz zastąpić ją czarnymi porzeczkami, aronią, wiśniami albo mrożonymi owocami) oraz cynamon i duś przez 2-3 minuty.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 3 z 4

Wlej wino, zredukuj przez parę minut. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż powstanie gładki sos.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 4 z 4

Kaczkę pokrój na paski. Polej sosem z patelni i serwuj ze śliwkami. Danie możesz podać z makaronem papardelle.

Drób, a w szczególności kaczka, bardzo często podawany jest ze słodkimi sosami lub owocami. Proponujemy zatem pyszny obiad, w którym króluje kacza pierś i słodko-kwaśne, owocowe dodatki. Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną możesz przygotować na rodzinny, wykwintny obiad, domownicy z pewnością będą zachwyceni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika