Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Indyk cały
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 Płaska łyżka
Musztarda
3 gałązek
Tymianek
1 
Ciasto Francuskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
4 płaskich łyżek
Pietruszka
1 
Cebula
300 ml
Woda
3 gałązek
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Pierś indyka umyj i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju, aż zrobi się rumiana. Po usmażeniu posmaruj ją musztardą i posyp listkami tymianku.
Krok 2
2 min
Orzechy laskowe upraż przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC i obierz ze skórki.
Krok 3
2 min
Następnie przez 10 minut praż płatki owsiane.
Krok 4
10 min
Obrane orzechy posiekaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Morele pokrój w kostkę i dołóż do orzechów. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na oleju, a następnie wymieszaj z suszonymi owocami. Całość uzupełnij prażonymi płatkami owsianymi, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na jego środku 1/3 farszu, po czym rozprowadź go równomiernie. Na farsz połóż obsmażonego indyka i posyp resztą farszu. Całość przykryj pozostałym ciastem i odstaw na 15 minut do lodówki.
Krok 6
0 min
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim przygotowane danie około 45 minut.
Krok 7
1 min
Sos pieczeniowy WINIARY przygotuj, rozprowadzając zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, po czym gotuj jeszcze 3 minuty. Po zagotowaniu dopraw go listkami świeżego tymianku.
Krok 8
0 min
Pieczeń podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym.
Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 1 z 8

Pierś indyka umyj i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju, aż zrobi się rumiana. Po usmażeniu posmaruj ją musztardą i posyp listkami tymianku.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 2 z 8

Orzechy laskowe upraż przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC i obierz ze skórki.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 3 z 8

Następnie przez 10 minut praż płatki owsiane.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 4 z 8

Obrane orzechy posiekaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Morele pokrój w kostkę i dołóż do orzechów. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na oleju, a następnie wymieszaj z suszonymi owocami. Całość uzupełnij prażonymi płatkami owsianymi, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 5 z 8

Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na jego środku 1/3 farszu, po czym rozprowadź go równomiernie. Na farsz połóż obsmażonego indyka i posyp resztą farszu. Całość przykryj pozostałym ciastem i odstaw na 15 minut do lodówki.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 6 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim przygotowane danie około 45 minut.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 7 z 8

Sos pieczeniowy WINIARY przygotuj, rozprowadzając zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, po czym gotuj jeszcze 3 minuty. Po zagotowaniu dopraw go listkami świeżego tymianku.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 8 z 8

Pieczeń podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami to pomysł na pyszną pieczeń, którą przygotujesz np. na rodzinny, sobotni obiad. Indyk wspaniale komponuje się ze słodkimi morelami i chrupiącymi orzechami. Do pieczeni przygotuj aromatyczny Sos pieczeniowy jasny WINIARY, aby mięso nie było zbyt suche.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika