Pieczone ziemniaki w towarzystwie soczystego kurczaka na słodko-kwaśnym groszku zielonym
49min
Średni
1
opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich
500
g
Pierś z kurczaka
400
g
Zielony groszek
6
Ziemniaki
trochę
Sól
trochę
Kurkuma
trochę
Zioła prowansalskie
1
łyżka
Masło
0.5
łyżeczka
Cukier
1
Limonka
0.5
szklanka
Bułka tarta
50
ml
Mleko
.
Wartości odżywcze
Białko
74.84 g
Węglowodany
70.58 g
Tłuszcze
17.36 g
Wartość energetyczna
738.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
49 min
Krok 1
37 min
Ziemniaczki obieramy i kroimy na ćwiartki. Doprawiamy je solą, kurkumą i ziołami. Dokładnie mieszamy i wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 30 min
Krok 2
1 min
W czasie, gdy ziemniaczki się pieką, przygotowujemy mięso: Pierś z kurczaka kroimy na dosyć grube paski, doprawiamy i smażymy na papirusie z "Winiary pomysł na Soczystą Pierś kurczaka. Ja dodatkowo dodałam cienką warstwę panierki (mleko + bułka tarta) Długość smażenia zależy od grubości mięska
Krok 3
10 min
Czas na groszek! Coś co wywołuje wiosnę na naszym talerzu. Na rozgrzanej patelni topimy łyżkę masła. Wrzucamy opakowanie groszku (o tej porze roku dodaję mrożony) - przyprawiamy delikatnie solą i cukrem. Nakładamy przykrywkę, i na najmniejszym ogniu dusimy przez ok. 10 minut. Na koniec skraplamy limonką
Krok 3
1 min
Wszystkie, gotowe trzy części dania układamy na talerzu i zajadamy się ze smakiem :) Smacznego
Idzie wiosna, więc warto zaprosić ją też do kuchni :)
Komentarze 0