Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

(1)
1 godz 25 min
Średni
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Młoda lub dowolna kapusta
2  szklanek
Pęczak lub ryż, kasza, tłuczone ziemniaki (u mnie pęczak)
0.5  szklanka
Zielony groszek (świeży lub mrożony)
0.5 
Papryczka chili
50  g
Suszone grzyby, pieczarki grzyby shitake lub, opcjonalnie, w zastępstwie za grzyby: szpinak, cukinia, fasolka szparagowa lub fasola
0.5  kubek
Cebula
0.5  kubek
Seler naciowy
2  ząbków
2  łyżek
Sezam prażony biały
trochę
Olej
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.57 g
Węglowodany
135.38 g
Tłuszcze
8.16 g
Wartość energetyczna
647.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
15 min
Z kapusty wytnij głąb (głąb posiekaj i dodaj do reszty warzyw), następnie włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj pod przykrycie przez około 7-9 minut. Następnie wyciągnij kapustę i podziel na pojedyncze liście.
Krok 2
15 min
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, kaszę podsmaż z drobno pokrojonymi warzywami, dopraw solą.
Krok 3
3 min
Na brzeg liścia dodaj 2 łyżki farszu, zawiń całość na kształt rulonu.
Krok 4
5 min
W naczyniu do pieczenia ułóż ciasno wszystkie rulony z kapusty, zalej całość sosem Winiary słodko kwaśnym.
Krok 5
45 min
Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min.
Krok 6
2 min
Upieczone gołąbki podawaj oprószone sezamem.
Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Krok 1 z 6

Z kapusty wytnij głąb (głąb posiekaj i dodaj do reszty warzyw), następnie włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj pod przykrycie przez około 7-9 minut. Następnie wyciągnij kapustę i podziel na pojedyncze liście.

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, kaszę podsmaż z drobno pokrojonymi warzywami, dopraw solą.

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Krok 3 z 6

Na brzeg liścia dodaj 2 łyżki farszu, zawiń całość na kształt rulonu.

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Krok 4 z 6

W naczyniu do pieczenia ułóż ciasno wszystkie rulony z kapusty, zalej całość sosem Winiary słodko kwaśnym.

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Krok 5 z 6

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min.

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Krok 6 z 6

Upieczone gołąbki podawaj oprószone sezamem.

Pokażemy Wam, jak przygotować dobrze znane gołąbki, ale te będą z azjatyckim sznytem. Będą to pieczone gołąbki z sosem słodko-kwaśnym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 02/11/2021 - 09:24 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha