Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

(0)
1 godz 51 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Marchewka
500  g
Bataty
2 
Cukinia
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Papryka mielona
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Chili

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.24 g
Węglowodany
27.97 g
Tłuszcze
17.51 g
Wartość energetyczna
274.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

111 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
10 min
Frytki z marchewki: Marchew obierz i pokrój w zapałki. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
20 min
Piecz 10 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut.
Krok 4
10 min
Frytki z cukinii: Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki. Wrzuć do tej samej miski, w której była marchewka, dodaj oliwę, zioła prowansalskie i chili oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 5
20 min
Piecz około 10 minut z każdej strony, raz przewracając. Pilnuj, żeby frytki się nie spaliły!
Krok 6
10 min
Frytki z batatów: Batatów nie obieraj, ale dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż, a potem na grubsze frytki. Wrzuć do miski (tej samej, w której była marchewka i cukinia), wymieszaj z tymiankiem., papryką i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
30 min
Piecz dwa razy po ok. 15 minut, obracając co jakiś czas (aż się lekko przypieką na brzegach).
Krok 8
1 min
Podawaj frytki z ulubionymi dipami na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY albo Ketchupu WINIARY.
Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 1 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 2 z 8

Frytki z marchewki: Marchew obierz i pokrój w zapałki. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 3 z 8

Piecz 10 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 4 z 8

Frytki z cukinii: Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki. Wrzuć do tej samej miski, w której była marchewka, dodaj oliwę, zioła prowansalskie i chili oraz sól i pieprz do smaku.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 5 z 8

Piecz około 10 minut z każdej strony, raz przewracając. Pilnuj, żeby frytki się nie spaliły!

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 6 z 8

Frytki z batatów: Batatów nie obieraj, ale dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż, a potem na grubsze frytki. Wrzuć do miski (tej samej, w której była marchewka i cukinia), wymieszaj z tymiankiem., papryką i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 7 z 8

Piecz dwa razy po ok. 15 minut, obracając co jakiś czas (aż się lekko przypieką na brzegach).

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 8 z 8

Podawaj frytki z ulubionymi dipami na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY albo Ketchupu WINIARY.

Jeśli tradycyjne frytki z ziemniaków kojarzą Ci się z fast foodami, smażeniem w głębokim oleju i mało wartościowym jedzeniem, może pieczone frytki z warzyw: z marchewki, cukinii i batatów przypadną Ci do gustu! Domowe frytki warzywne przygotujesz w kilkanaście minut, a będziesz je chrupać ze smakiem znacznie dłużej. Frytki z batatów, marchewki i cukinii podawaj z ulubionymi dipami. Proponujemy Majonez Dekoracyjny WINIARY i Ketchup WINIARY.

Pamiętaj, że bataty możesz nie tylko smażyć, ale także przygotować pyszne puree. Wypróbuj przepis na puree z batatów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha