Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata
111min
Łatwy
500 g
Marchewka
500 g
Bataty
2
Cukinia
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Tymianek
1 łyżeczka
Papryka mielona
1 trochę
Zioła prowansalskie
1 trochę
Chili
4 łyżek
.
Wartości odżywcze
Białko
3.24 g
Węglowodany
27.97 g
Tłuszcze
17.51 g
Wartość energetyczna
274.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
111 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
10 min
Frytki z marchewki: Marchew obierz i pokrój w zapałki. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
20 min
Piecz 10 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut.
Krok 4
10 min
Frytki z cukinii: Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki. Wrzuć do tej samej miski, w której była marchewka, dodaj oliwę, zioła prowansalskie i chili oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 5
20 min
Piecz około 10 minut z każdej strony, raz przewracając. Pilnuj, żeby frytki się nie spaliły!
Krok 6
10 min
Frytki z batatów: Batatów nie obieraj, ale dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż, a potem na grubsze frytki. Wrzuć do miski (tej samej, w której była marchewka i cukinia), wymieszaj z tymiankiem., papryką i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
30 min
Piecz dwa razy po ok. 15 minut, obracając co jakiś czas (aż się lekko przypieką na brzegach).
Krok 8
1 min
Podawaj frytki z ulubionymi dipami na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY albo Ketchupu WINIARY.
Jeśli tradycyjne frytki z ziemniaków kojarzą Ci się z fast foodami, smażeniem w głębokim oleju i mało wartościowym jedzeniem, może pieczone frytki z warzyw: z marchewki, cukinii i batatów przypadną Ci do gustu! Domowe frytki warzywne przygotujesz w kilkanaście minut, a będziesz je chrupać ze smakiem znacznie dłużej. Frytki z batatów, marchewki i cukinii podawaj z ulubionymi dipami. Proponujemy Majonez Dekoracyjny WINIARY i Ketchup WINIARY.
Komentarze 0