Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

0
106 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Indyk cały
1 łyżka
Masło
1 szczypta
Sól
0.5 łyżeczka
Słodka papryka
1 szczypta
Papryka Ostra
1 szczypta
Czosnek mielony
200 ml
Woda
1 
Cebula
200 g
Maślaki
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
309.13 kcal
Węglowodany
6.09 g
Białko
47.52 g
Tłuszcze
7.78 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

106 min
Krok 1
80 min
Pierś z indyka oprószamy z każdej strony solą, niewielką (!) ilością ostrej papryki, sporą ilością papryki słodkiej oraz odrobiną mielonego czosnku. Kładziemy na dużym kawałku papieru do pieczenia, układamy na wierzchu łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 60 - 70 minut. Czas pieczenia może wydłużyć się, jeśli pierś będzie duża, warto więc przed podaniem przekroić ją na pół, sprawdzić czy jest upieczona w środku i ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut.
Krok 2
15 min
15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy chwilę na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojone maślaki, smażymy przez kilka minut. Kiedy grzyby będą gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Do rondelka wlewamy 300 ml zimnej wody, rozpuszczamy w niej sos grzybowy Winiary. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy przesmażone z cebulą maślaki.
Krok 4
1 min
Mięso kroimy w plastry grubości około 1 cm. Podajemy polane sosem grzybowym.
Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Krok 1 z 4

Pierś z indyka oprószamy z każdej strony solą, niewielką (!) ilością ostrej papryki, sporą ilością papryki słodkiej oraz odrobiną mielonego czosnku. Kładziemy na dużym kawałku papieru do pieczenia, układamy na wierzchu łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 60 - 70 minut. Czas pieczenia może wydłużyć się, jeśli pierś będzie duża, warto więc przed podaniem przekroić ją na pół, sprawdzić czy jest upieczona w środku i ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut.

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Krok 2 z 4

15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy chwilę na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojone maślaki, smażymy przez kilka minut. Kiedy grzyby będą gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Krok 3 z 4

Do rondelka wlewamy 300 ml zimnej wody, rozpuszczamy w niej sos grzybowy Winiary. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy przesmażone z cebulą maślaki.

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami

Krok 4 z 4

Mięso kroimy w plastry grubości około 1 cm. Podajemy polane sosem grzybowym.

Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym z maślakami wraz z pysznym sosem z dodatkiem grzybów tworzą doskonałe połączenie, a Sos grzybowy WINIARY dodaje potrawie charakteru. Idealnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem czy dowolną kaszą! Taka potrawę najlepiej przyrządzić w sezonie, gdy maślaki są świeże i nie trzeba korzystać z mrożonki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika