Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kaczka pieczona (z piekarnika)
Dodaj do CookBook

Kaczka pieczona (z piekarnika)

(19)
16 godz 20 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest kulinarnagosia
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Kaczka
1  łyżeczka
Pieprz czarny
1  opakowanie
Majeranek
1  łyżka
Sól
1  łyżka
Słodka papryka
0.5  szklanka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.7 g
Wartość energetyczna
1538.6 kcal
Tłuszcze
152.2 g
Białko
38.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mięso z kaczki jest uważane za najbardziej szlachetne i najsmaczniejsze spośród drobiu. Delikatne, a zarazem wyraziste w smaku, kruche i soczyste, nie ma sobie równych. Nie można się zatem specjalnie dziwić, że coraz częściej kaczka pieczona gości na naszych stołach. Zresztą nie można zapominać o tym, że to przecież klasyka kuchni polskiej i danie to od wieków było podawane na różne sposoby. Bez pieczonej kaczki nie można się było wręcz obejść podczas świąt, jak również ważnych uroczystości. Dziś potrawę tę podaje się, jako wykwintne danie obiadowe, ale też w formie przepysznej, mięsnej przekąski na zimno. Zatem jak upiec kaczkę, aby wydobyć z niej wyjątkowy smak i aromat tego smakowitego mięsa?

Kaczkę można przyrządzać na wiele sposobów, jednak najlepiej smakuje kaczka pieczona w całości. Aby mięso po upieczeniu było soczyste, delikatne i kruche, a przede wszystkim wyśmienicie smakowało, na dzień przed pieczeniem powinno się je zamarynować i pozostawić na noc w lodówce. Dzięki temu nabierze ono odpowiedniego smaku i aromatu, a po upieczeniu będzie się rozpływało w ustach. Odpowiednia marynata do kaczki to bowiem klucz do kulinarnego sukcesu tej potrawy. Wobec tego, jak przyrządzić kaczkę i jakich składników użyć do marynaty, aby wydobyć z mięsa jego wyjątkowe walory smakowe?

Nasz sprawdzony przepis na kaczkę jest niezwykle prosty, a mięso przygotowane według tej receptury jest niezwykle soczyste i kruche. Niewątpliwie jest to zasługa marynaty, którą się je naciera. Przygotowuje się ją na bazie oleju z dodatkiem aromatycznych przypraw. Majeranek, słodka papryka, pieprz i sól to główne składniki marynaty. Tuszkę kaczki dokładnie nią nacieramy, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy je na godzinę przed pieczeniem.

Zanim kaczka trafi do piekarnika, umieszczamy w jej wnętrzu cebulę pokrojoną na ćwiartki, cztery ząbki czosnku, ziele angielskie i dwa liście laurowe. Tuszkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny. Po upływie tego czasu kaczka z piekarnika jest prawie gotowa. Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim mięso jeszcze na godzinę. Stygnąc, nabierze soczystości i kruchości. Po tym czasie można ją już wyjąć i podać na stół. Tak przygotowana smakuje znakomicie!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

980 min
  • Krok 1

    720 min
    Składniki marynaty dobrze wymieszać.Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz, i wewnątrz. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Step 2

    60 min
    Na drugi dzień wyciągamy kaczkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej
  • Krok 3

    120 min
    Do środka kaczki wkładamy jedną pokrojoną w ćwiartki cebulę, cztery obrane ząbki czosnku, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.
  • Krok 4

    60 min
    Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość.
  • Krok 5

    10 min
    Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy stwierdzimy, że już ma odpowiedni kolor i chrupkość, kroimy nożycami na pół lub ćwiartki i podajemy z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku były to ziemniaczki tłuczone, sos żurawinowy i sałatka z buraczków. Smacznego ˘
Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 1 z 6

Składniki marynaty dobrze wymieszać.Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz, i wewnątrz. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Step 2 z 6

Na drugi dzień wyciągamy kaczkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 3 z 6

Do środka kaczki wkładamy jedną pokrojoną w ćwiartki cebulę, cztery obrane ząbki czosnku, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 4 z 6

Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość.

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 5 z 6

Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca.

Kaczka pieczona (z piekarnika)

Krok 6 z 6

Kiedy stwierdzimy, że już ma odpowiedni kolor i chrupkość, kroimy nożycami na pół lub ćwiartki i podajemy z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku były to ziemniaczki tłuczone, sos żurawinowy i sałatka z buraczków. Smacznego ˘

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.75
Wszystkich ocen: 20
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
2020
1515
55
00
00
00

Opinie

5

Po raz trzeci...

Kaczka z tego przepisu robi furorę.
Robiłam dwa razy 2 kilową i wyszła przepyszna w smaku i mięciutka.
Dzisiaj robię 2,8 kg. Przedłużyłam czas na 2 godziny 50 min.
Zobaczę co wyjdzie. Po dwóch godzinach widzę że mięso już odchodzi od kostek na udkach.
Mam nadzieję że nie robię coś źle.
W każdym razie dziękuję za przepis.
Tesi (niezweryfikowany) 12/08/2024-01:05 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-02:56 CET
Bardzo się cieszymy, że Ci smakowało i dziękujemy za opinię! 😊 Trzymamy kciuki za kolejne udane dania.
5

Ania

Z termoobiegiem?
Anonim (niezweryfikowany) 01/26/2024-02:29 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2024-11:56 CET
Aniu, przez większość czasu pieczemy bez termoobiegu, tylko grzałka góra i dół. W kroku 5., gdy dopiekamy kaczkę możemy włączyć termoobieg lub grill, żeby skórka była chrupiąca.
5

Izabela

Kaczka wyszła pyszna. Dziękuję.
Anonim (niezweryfikowany) 01/14/2024-05:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-02:40 CET
Bardzo się cieszymy i dziękujemy za opinię! Sprawdź też inne przepisy na mięsne dania.
5

Lucyna

Kaczka z tego przepisu jest znakomita.Dzisiaj piekę następną,waży 3,5kg ile czasu powinnam ją pięć?
Anonim (niezweryfikowany) 01/07/2024-08:54 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-02:45 CET
Lucyno, przyjmuje się, że kaczkę pieczemy wg zasady 1 kg to 1 godz. pieczenia. Ale warto sprawdzać mięso i w razie potrzeby wydłużyć czas, jaki spędzi w piekarniku.
5

Ania

Kaczka wyszla wysmienita. Spieszylam sie i nie doczytalam przepisu do konca. Kaczke pieklam w rekawie. Nie podlalam woda i nie nadzialam cebula, czosnkiem, lisciem.laurowym i zielem angielskim. Ale kaczka wyszla rewelacyjna. Polecam!
Anonim (niezweryfikowany) 11/05/2023-02:17 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/28/2023-04:38 CET
Cieszymy się, że Ci smakowało!
5

Dawid

Dzisiaj robię kaczuszkę 🙂, już na sam widok w gęsiarce ślinka cieknie 🙂
Anonim (niezweryfikowany) 10/18/2023-11:50 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/28/2023-04:37 CET
Mamy nadzieję, że wszystko się udało i obiad był pyszny.
5

Iwona

Jutro próba....obecnie kaczka jest w marynacie...😋
Anonim (niezweryfikowany) 08/29/2023-11:16 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/06/2023-01:31 CEST
Iwona, super! Daj znać, jak poszło. Mamy nadzieję, że było pysznie! 😊
4

Kris

Super
Anonim (niezweryfikowany) 06/30/2023-02:23 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/03/2023-05:27 CEST
Dziękujemy! 😊
4

Jagoda

Właśnie wstawiłam do piekarnika ciekawe czy wyjdzie 😁😁 piekę po raz pierwszy
Anonim (niezweryfikowany) 12/05/2021-12:41 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/12/2022-05:12 CET
Jagoda, koniecznie daj znać czy kaczka smakowała!
4

Kasia

Piekłam pierwszy raz smaczna mięciutka i smakowita
Anonim (niezweryfikowany) 04/04/2021-01:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-10:43 CEST
Czyli taka, jak powinna być :) Mamy nadzieję, że nasza znakomita kaczka zagości u Ciebie na stałe.

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Last »

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka faszerowana wątróbką

    Kaczka faszerowana wątróbką

    3 godz 55 min Średni
  • Kaczka w czerwonym winie

    Kaczka w czerwonym winie

    32 godz 46 min Łatwy
  • Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona

    2 godz 25 min Średni
  • Kaczka z grilla

    Kaczka z grilla

    10 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu