Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

3
4 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  ml
Białe wino wytrawne
1.5  kg
Rostbef
2  gałązek
Rozmaryn
6  gałązek
Tymianek
2  łyżeczek
Pieprz czarny grubo mielony
1  ząbek
4  łyżek
Olej
2  łyżeczek
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.17 g
Węglowodany
2.44 g
Tłuszcze
7.17 g
Wartość energetyczna
136.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

280 min
Krok 1
10 min
Wołowinę osusz i pozbaw błon.
Krok 2
5 min
Rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz, olej zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Natrzyj nią rostbef.
Krok 3
10 min
Rostbef obsmaż na złoty kolor z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.
Krok 4
240 min
Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz około 4 godzin. Jeżeli masz termometr przystosowany do pieczenia w piekarniku wbij go przed pieczeniem w mięso.
Krok 5
10 min
Różowy rostbef uzyskasz wtedy, gdy temperatura mięsa będzie oscylowała w przedziale 55-60 stopni. Mięso po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć.
Krok 6
5 min
Rostbef podawaj cienko krojony z gorącym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY przygotowanym z dodatkiem wina.
Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 1 z 6

Wołowinę osusz i pozbaw błon.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 2 z 6

Rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz, olej zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Natrzyj nią rostbef.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 3 z 6

Rostbef obsmaż na złoty kolor z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 4 z 6

Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz około 4 godzin. Jeżeli masz termometr przystosowany do pieczenia w piekarniku wbij go przed pieczeniem w mięso.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 5 z 6

Różowy rostbef uzyskasz wtedy, gdy temperatura mięsa będzie oscylowała w przedziale 55-60 stopni. Mięso po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 6 z 6

Rostbef podawaj cienko krojony z gorącym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY przygotowanym z dodatkiem wina.

Aromatyczna ziołowa marynata, to podstawa tej pieczeni. Pachnący rozmaryn, tymianek, czarny pieprz i czosnek stanowią pyszną marynatę dla soczystego rostbefu. By Twoja pieczeń prezentowała się na wigilijnym stole jak w najlepszej restauracji, podawaj ją z wyśmienitym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY oraz dodatkiem czerwonego wina.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
13.2g / 41%
Węglowodany
2.4g / 8%
Tłuszcze
7.2g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
P Paul
.

Pieczeń wołowa na wigilijny stół? Chyba pomyłka :)

Pokaż więcej komentarzy