Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

0
280 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 ml
Białe wino wytrawne
1.5 kg
Rostbef
2 gałązek
Rozmaryn
6 gałązek
Tymianek
2 łyżeczek
Pieprz czarny grubo mielony
1 ząbek
Czosnek
4 łyżek
Olej
2 łyżeczek
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
136.24 kcal
Tłuszcze
7.17 g
Węglowodany
2.44 g
Białko
13.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

280 min
Krok 1
10 min
Wołowinę osusz i pozbaw błon.
Krok 2
5 min
Rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz, olej zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Natrzyj nią rostbef.
Krok 3
10 min
Rostbef obsmaż na złoty kolor z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.
Krok 4
240 min
Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz około 4 godzin. Jeżeli masz termometr przystosowany do pieczenia w piekarniku wbij go przed pieczeniem w mięso.
Krok 5
10 min
Różowy rostbef uzyskasz wtedy, gdy temperatura mięsa będzie oscylowała w przedziale 55-60 stopni. Mięso po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć.
Krok 6
5 min
Rostbef podawaj cienko krojony z gorącym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY przygotowanym z dodatkiem wina.
Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 1 z 6

Wołowinę osusz i pozbaw błon.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 2 z 6

Rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz, olej zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Natrzyj nią rostbef.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 3 z 6

Rostbef obsmaż na złoty kolor z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 4 z 6

Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz około 4 godzin. Jeżeli masz termometr przystosowany do pieczenia w piekarniku wbij go przed pieczeniem w mięso.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 5 z 6

Różowy rostbef uzyskasz wtedy, gdy temperatura mięsa będzie oscylowała w przedziale 55-60 stopni. Mięso po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 6 z 6

Rostbef podawaj cienko krojony z gorącym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY przygotowanym z dodatkiem wina.

Aromatyczna ziołowa marynata, to podstawa tej pieczeni. Pachnący rozmaryn, tymianek, czarny pieprz i czosnek stanowią pyszną marynatę dla soczystego rostbefu. By Twoja pieczeń prezentowała się na wigilijnym stole jak w najlepszej restauracji, podawaj ją z wyśmienitym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY oraz dodatkiem czerwonego wina.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika