Pieczarki faszerowane warzywami to jedno z dań, które jest pewniakiem na każdą okazję - od świątecznego spotkania przy stole, przez obiad dla najbliższych po kolację z przyjaciółmi. Świetnie sprawdzi się, gdy będziesz chcieć przygotować smaczną potrawę z tego, co masz już w lodówce - przepis na pieczarki nadziewane warzywami możesz dowolnie modyfikować, by za każdym razem Twoi goście spróbowali czegoś nowego.
Do sięgnięcia po tę recepturę powinna przekonać Cię szybkość przygotowania! Pieczarki faszerowane warzywami to stosunkowo łatwy przepis, który nie wymaga wielu godzin spędzanych w kuchni. To więc idealny pomysł, gdy potrzebujesz kreatywnej propozycji "na już"!
Jak przygotować nadziewane pieczarki z warzywami?
To nic trudnego! Przede wszystkim - zacznij od wyboru odpowiednich pieczarek. Kup duże pieczarki portobello - są nie tylko większe, ale bardziej mięsiste. Z tego powodu najlepiej nadają się do smażenia, pieczenia i grillowania! Pierwszym etapem jest właśnie przygotowanie pieczarek - ich wydrążenie nie powinno sprawić Ci trudności. Pamiętaj - w środku muszą zmieścić się warzywa. Wydrążone grzyby możesz zapiec, a międzyczasie - przygotować smakowite nadzienie.
W duch zero waste do wcześniej przygotowanych warzyw, jak bakłażan, cukinia czy oliwki dodaj posiekane resztki z wydrążonych pieczarek! Nic nie powinno się zmarnować. W naszym przepisie znajdziesz propozycję nadzienia inspirowanego kuchnią śródziemnomorską - stąd w recepturze pomidorki koktajlowe, bakłażan, oliwki. Pamiętaj, że listę składników możesz zmieniać, uwzględniając preferencje smakowe swoich gości.
Gdy farsz jest już gotowy, możesz go przełożyć do podpieczonych pieczarek. Całość oprósz dodatkowo parmezanem, a następnie zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut.
Z czym podawać faszerowane pieczarki z warzywami? Idealnie sprawdzi się sos Remulada WINIARY. Pamiętaj, by danie serwować na ciepło! Twoi goście będą zachwyceni - zwłaszcza, jeśli za każdym razem zaproponujesz im tę potrawę w nieco innym wydaniu.