Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem
Dodaj do CookBook

Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

(0)
59 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.33 
Bakłażan
0.33 
Cukinia
1 
Duża czerwona cebula
4 
Duże pieczarki portobello
12 
Duże pomidorki koktajlowe
12 
Oliwki czarne i zielone
2  ząbków
Czosnek
6  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Siekane kapary z zalewy
1  pęczek
Natka pietruszki
80  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
60  g
Tarty parmezan
30  g
Bułka tarta
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sos Remulada WINIARY (opcjonalnie do podania)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.2 g
Wartość energetyczna
494.8 kcal
Tłuszcze
43.3 g
Białko
9.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczarki faszerowane warzywami to jedno z dań, które jest pewniakiem na każdą okazję - od świątecznego spotkania przy stole, przez obiad dla najbliższych po kolację z przyjaciółmi. Świetnie sprawdzi się, gdy będziesz chcieć przygotować smaczną potrawę z tego, co masz już w lodówce - przepis na pieczarki nadziewane warzywami możesz dowolnie modyfikować, by za każdym razem Twoi goście spróbowali czegoś nowego.

 

Do sięgnięcia po tę recepturę powinna przekonać Cię szybkość przygotowania! Pieczarki faszerowane warzywami to stosunkowo łatwy przepis, który nie wymaga wielu godzin spędzanych w kuchni. To więc idealny pomysł, gdy potrzebujesz kreatywnej propozycji "na już"!

 

Jak przygotować nadziewane pieczarki z warzywami?

To nic trudnego! Przede wszystkim - zacznij od wyboru odpowiednich pieczarek. Kup duże pieczarki portobello - są nie tylko większe, ale bardziej mięsiste. Z tego powodu najlepiej nadają się do smażenia, pieczenia i grillowania! Pierwszym etapem jest właśnie przygotowanie pieczarek - ich wydrążenie nie powinno sprawić Ci trudności. Pamiętaj - w środku muszą zmieścić się warzywa. Wydrążone grzyby możesz zapiec, a międzyczasie - przygotować smakowite nadzienie.

 

W duch zero waste do wcześniej przygotowanych warzyw, jak bakłażan, cukinia czy oliwki dodaj posiekane resztki z wydrążonych pieczarek! Nic nie powinno się zmarnować. W naszym przepisie znajdziesz propozycję nadzienia inspirowanego kuchnią śródziemnomorską - stąd w recepturze pomidorki koktajlowe, bakłażan, oliwki. Pamiętaj, że listę składników możesz zmieniać, uwzględniając preferencje smakowe swoich gości.

 

Gdy farsz jest już gotowy, możesz go przełożyć do podpieczonych pieczarek. Całość oprósz dodatkowo parmezanem, a następnie zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut.

 

Z czym podawać faszerowane pieczarki z warzywami? Idealnie sprawdzi się sos Remulada WINIARY. Pamiętaj, by danie serwować na ciepło! Twoi goście będą zachwyceni - zwłaszcza, jeśli za każdym razem zaproponujesz im tę potrawę w nieco innym wydaniu.

Przygotowanie

59 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 2

    3 min
    Pieczarki wydrąż łyżką, a to, co wyjmiesz - posiekaj.
  • Krok 3

    10 min
    Tak przygotowane pieczarki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz przez ok. 10 minut.
  • Krok 4

    8 min
    Umyj i osusz warzywa. Cukinie i bakłażany pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki koktajlowe pokrój w małe cząstki. Oliwki pokrój na połówki lub każdą na trzy krążki.
  • Krok 5

    6 min
    W garnku na oliwie podsmaż warzywa i resztkę wydrążonych, posiekanych pieczarek. Dobrze dopraw. Dodaj tartą bułkę i tarty parmezan, aby uzyskać farsz. Odstaw na chwilę do ostudzenia. Dodaj majonez i wymieszaj.
  • Krok 6

    30 min
    Przełóż farsz na podpieczone kapelusze portobello i jeszcze trochę posyp parmezanem. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj na ciepło najlepiej w towarzystwie sałaty. Dobrze smakuje też z Sosem Remulada WINIARY.
Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

Krok 2 z 7

Pieczarki wydrąż łyżką, a to, co wyjmiesz - posiekaj.

Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

Krok 3 z 7

Tak przygotowane pieczarki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz przez ok. 10 minut.

Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

Krok 4 z 7

Umyj i osusz warzywa. Cukinie i bakłażany pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki koktajlowe pokrój w małe cząstki. Oliwki pokrój na połówki lub każdą na trzy krążki.

Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

Krok 5 z 7

W garnku na oliwie podsmaż warzywa i resztkę wydrążonych, posiekanych pieczarek. Dobrze dopraw. Dodaj tartą bułkę i tarty parmezan, aby uzyskać farsz. Odstaw na chwilę do ostudzenia. Dodaj majonez i wymieszaj.

Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

Krok 6 z 7

Przełóż farsz na podpieczone kapelusze portobello i jeszcze trochę posyp parmezanem. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut.

Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

Krok 7 z 7

Podawaj na ciepło najlepiej w towarzystwie sałaty. Dobrze smakuje też z Sosem Remulada WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczarki w śmietanie

    Pieczarki w śmietanie

    17 min Łatwy
  • Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

    Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    30 min Łatwy
  • Pieczarki nadziewane

    Pieczarki nadziewane

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu