Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczarki po burgundzku, czyli wegetariańska wersja francuskiego dania

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Pieczarki
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
1 
Marchewka
1 trochę
Tymianek świeży
300 ml
Woda
300 ml
Czerwone wino
1 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
14 min
W garnku na oleju usmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz marchewkę.
Krok 2
10 min
Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj do momentu, aż z warzyw wyparuje ich naturalny sok.
Krok 3
10 min
Dodaj wino i smaż do momentu, aż wino wyparuje.
Krok 4
10 min
Dodaj wodę, sos Winiary, bulion Winiary oraz tymianek. Duś całość pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 5
1 min
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki po burgundzku, czyli wegetariańska wersja francuskiego dania

Krok 1 z 5

W garnku na oleju usmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz marchewkę.

Pieczarki po burgundzku, czyli wegetariańska wersja francuskiego dania

Krok 2 z 5

Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj do momentu, aż z warzyw wyparuje ich naturalny sok.

Pieczarki po burgundzku, czyli wegetariańska wersja francuskiego dania

Krok 3 z 5

Dodaj wino i smaż do momentu, aż wino wyparuje.

Pieczarki po burgundzku, czyli wegetariańska wersja francuskiego dania

Krok 4 z 5

Dodaj wodę, sos Winiary, bulion Winiary oraz tymianek. Duś całość pod przykryciem przez około 10 minut.

Pieczarki po burgundzku, czyli wegetariańska wersja francuskiego dania

Krok 5 z 5

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

1. Do tego dania możemy też dodać resztki warzyw.
2. Pieczarki są zawsze dostępne, więc jest to potrawa, którą można przyrządzać przez cały rok.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika