Pęczak z suszonymi grzybami i warzywami z rozmarynem
50min
Łatwy
1 kostka
2 szklanek
Kasza pęczak
1 dag
Suszone borowiki
1
Cebula
4 ząbków
Czosnek
2 gałązek
Rozmaryn
1 trochę
Sól
1
Marchewka
1
Pietruszka
2 łodyg
Seler naciowy
2 płaskich łyżek
Oliwa
1 trochę
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
5.9 g
Węglowodany
44.32 g
Tłuszcze
4.17 g
Wartość energetyczna
231.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
15 min
Kaszę gotuj około 10 minut w 1 l bulionu z dodatkiem suszonych grzybów. Odcedź kaszę.
Krok 2
5 min
Ugotowane grzyby pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i obsmaż na oliwie, aż będą miękkie.
Krok 4
10 min
Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj na tarce). Seler naciowy pokrój w drobne plasterki.
Krok 5
10 min
Pokrojone warzywa dodaj do cebuli i smaż około 5 minut.
Krok 6
5 min
Dodaj posiekany rozmaryn, wcześniej ugotowaną kaszę oraz posiekane grzyby i całość dokładnie wymieszaj.
Danie idealne na jesienne popołudnia - kasza pęczak z suszonymi grzybami, warzywami i rozmarynem, a także z iście jesiennym dodatkiem – pokrojonymi w kosteczkę grzybami. Pęczak z suszonymi grzybami ugotuj na Bulionie warzywnym WINIARY, a do całości dodaj warzywa, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej sycące! Gotową kaszę pęczak z grzybami i warzywami posyp rozmarynem – koniecznie posiekanym, tak aby wydobyć z potrawy najlepsze aromaty!
Komentarze 0