Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

0
56 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ziemniaki
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 puszka
Pomidory pelati
1 
Chili
1 ząbek
Czosnek
5 łyżek
1 łyżeczka
Wędzona papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.6 g
Tłuszcze
29.31 g
Wartość energetyczna
364.62 kcal
Białko
4.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i dopraw solą.
Krok 2
30 min
Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupkie od zewnątrz, czyli ok. 30 minut.
Krok 3
3 min
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili drobno posiekaj.
Krok 4
1 min
Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażaj czosnek i chili przez 30 sekund.
Krok 5
15 min
Dodaj puszkę pomidorów i duś przez ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą.
Krok 6
1 min
5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego wymieszaj z wędzoną papryką.
Krok 7
1 min
Ziemniaki wyciągnij z piekarnika. Gotowe patatas bravas serwuj z sosem pomidorowym i majonezem.
Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i dopraw solą.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 2 z 7

Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupkie od zewnątrz, czyli ok. 30 minut.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 3 z 7

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili drobno posiekaj.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 4 z 7

Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażaj czosnek i chili przez 30 sekund.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 5 z 7

Dodaj puszkę pomidorów i duś przez ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 6 z 7

5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego wymieszaj z wędzoną papryką.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 7 z 7

Ziemniaki wyciągnij z piekarnika. Gotowe patatas bravas serwuj z sosem pomidorowym i majonezem.

Apetyt pobudza już sam zapach patatas bravas, który unosi się w powietrzu, gdy pieczone ziemniaki pojawiają się na stole. To typowe hiszpańskie tapas, podawane z pikantnym sosem pomidorowym i majonezem, idealnie sprawdzi się jako przekąska albo główne danie. Na dodatek pieczone ziemianki – bez gotowania – można przyrządzić z łatwością. Wystarczy, że skorzystasz z naszego przepisu. Przekonaj się, jaki mają wyjątkowy smak!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika