Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet z batatów
Dodaj do CookBook

Pasztet z batatów

(0)
10 godz 21 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
80  g
Majonez Wegański WINIARY Zobacz naszą wskazówkę
350  g
Bataty
300  g
Marchewka
1 
Średnia cebula
30  g
Tarte orzechy laskowe lub migdały
100  g
Orzechy włoskie
20  ml
Olej rzepakowy
40  g
Semolina
150  g
Kasza jaglana
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Kmin rzymski (mielony)
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Mielone nasiona kolendry
1  łyżeczka
Papryka wędzona
trochę
Sos czosnkowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25 g
Wartość energetyczna
263.7 kcal
Tłuszcze
15.8 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dieta wegetariańska staje się coraz popularniejsza na całym świecie. Stąd potrzeba przygotowywania wielu tradycyjnych przepisów w wersji bezmięsnej. Odrobina kreatywności i znajomości sztuki kulinarnej zazwyczaj wystarcza, żeby tworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Duże pole do popisu dają święta wielkanocne. Wówczas na świąteczny stół trafiają różnego rodzaju pasztety. Wśród nich może być także wariant roślinny. Nasza propozycja na tego typu okazje to pasztet z batatów.

 

Słodkie ziemniaki doskonale nadają się do podania w tej formie. Żeby stworzyć odpowiednią strukturę pasztetu, potrzebne będą upieczone do miękkości warzywa oraz ugotowana kasza jaglana. Posypane wędzoną papryką w proszku bataty piecze się w piekarniku razem z marchwią i cebulą. Kasza natomiast jest gotowana w bulionie warzywnym, żeby nabrać wyrazistego, intensywnego smaku. Przestudzone pieczone warzywa i kaszę należy połączyć z majonezem, orzechami i olejem, a następnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany pasztet umieszcza się w foremce (najlepiej keksówce) i piecze przez około godzinę w piekarniku. Optymalna temperatura to 190 stopni.

 

Po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić pasztet, a gdy będzie zimny - włożyć do lodówki. Przed podaniem pasztet z batatów kroi się na grube plastry.

 

Ten wegetariański wypiek powinien przypaść do gustu także osobom, które na co dzień preferują mięsne dania. Doskonale pasuje do niego sos czosnkowy, chrzan albo ćwikła z chrzanem.

 

To oczywiście nie jedyny pomysł na roślinny pasztet na Wielkanoc. Pasztety w wersji wege można zrobić także z fasoli, grochu lub soczewicy.

Przygotowanie

621 min
  • Krok 1

    60 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Bataty i marchew obierz i pokrój na kawałki i połóż na blaszce. Dodaj przekrojoną na kilka części cebulę. Warzywa skrop olejem, posyp łyżeczką papryki wędzonej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 60 minut. Warzywa muszą być zupełnie miękkie. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    15 min
    W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody z bulionem warzywnym. Ostudź.
  • Krok 3

    4 min
    Do dużej miski przełóż kaszę i upieczone warzywa. Dodaj wszystkie przyprawy, majonez, tarte orzechy i olej. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym, do uzyskania idealnie gładkiej i lepkiej masy. Do masy wmieszaj łyżką połamane lub całe orzechy włoskie.
  • Krok 4

    2 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Foremkę keksówkę nasmaruj majonezem i obsyp semoliną. Przełóż masę do foremki. Pasztet nie urośnie więc napełnij foremkę wysoko.
  • Krok 5

    60 min
    Wstaw do piekarnika na godzinę. Jeśli pasztet będzie się za mocno przypiekał możesz przykryć go od góry folią aluminiową.
  • Krok 6

    480 min
    Gotowy pasztet odstaw w formie do całkowitego ostygnięcia i – również w formie – wstaw na noc do lodówki. Podawaj z Sosem czosnkowym WINIARY.
Pasztet z batatów

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Bataty i marchew obierz i pokrój na kawałki i połóż na blaszce. Dodaj przekrojoną na kilka części cebulę. Warzywa skrop olejem, posyp łyżeczką papryki wędzonej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 60 minut. Warzywa muszą być zupełnie miękkie. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia.

Pasztet z batatów

Krok 2 z 6

W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody z bulionem warzywnym. Ostudź.

Pasztet z batatów

Krok 3 z 6

Do dużej miski przełóż kaszę i upieczone warzywa. Dodaj wszystkie przyprawy, majonez, tarte orzechy i olej. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym, do uzyskania idealnie gładkiej i lepkiej masy. Do masy wmieszaj łyżką połamane lub całe orzechy włoskie.

Pasztet z batatów

Krok 4 z 6

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Foremkę keksówkę nasmaruj majonezem i obsyp semoliną. Przełóż masę do foremki. Pasztet nie urośnie więc napełnij foremkę wysoko.

Pasztet z batatów

Krok 5 z 6

Wstaw do piekarnika na godzinę. Jeśli pasztet będzie się za mocno przypiekał możesz przykryć go od góry folią aluminiową.

Pasztet z batatów

Krok 6 z 6

Gotowy pasztet odstaw w formie do całkowitego ostygnięcia i – również w formie – wstaw na noc do lodówki. Podawaj z Sosem czosnkowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    13 godz Trudny
  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu