Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Bakłażan
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 łyżka
Pasta Tahini
1 pęczek
Kolendra
1 pęczek
Natka pietruszki
0.5 szklanka
Ciecierzyca (fasola garbanzo, gram bengalski), dojrzałe nasiona, gotowane, gotowane, bez soli
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Sól
3 ząbków
Czosnek
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 
Granat
100 g
Kozi twarożek
1 kawałek
Chleb

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.62 g
Węglowodany
37.66 g
Tłuszcze
9.64 g
Wartość energetyczna
259.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200˚C.
Krok 2
45 min
Wstaw bakłażany na ok. 30-45 minut i piecz aż całkowicie zmiękną.
Krok 3
1 min
Po upieczeniu przekrój je na pół.
Krok 4
5 min
Połowę bakłażanów obierz i wrzuć do malaksera.
Krok 5
3 min
Dodaj Maggi, pastę tahini, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki, ciecierzycę i sok z ½ cytryny, a następnie dokładnie zmiksuj.
Krok 6
3 min
Pozostałe bakłażany obierz ze skórki i dokładnie posiekaj. Następnie dodaj je do wcześniej zmiksowanej masy.
Krok 7
2 min
Pastę skrop oliwą z oliwek, posyp ziołami, kozim serem i granatem.
Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Krok 1 z 7

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200˚C.

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Krok 2 z 7

Wstaw bakłażany na ok. 30-45 minut i piecz aż całkowicie zmiękną.

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Krok 3 z 7

Po upieczeniu przekrój je na pół.

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Krok 4 z 7

Połowę bakłażanów obierz i wrzuć do malaksera.

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Krok 5 z 7

Dodaj Maggi, pastę tahini, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki, ciecierzycę i sok z ½ cytryny, a następnie dokładnie zmiksuj.

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Krok 6 z 7

Pozostałe bakłażany obierz ze skórki i dokładnie posiekaj. Następnie dodaj je do wcześniej zmiksowanej masy.

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Krok 7 z 7

Pastę skrop oliwą z oliwek, posyp ziołami, kozim serem i granatem.

Jeśli lubisz bliskowschodnie smaki, ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie! Pasta z bakłażana świetnie nadaje się do kanapek i przekąsek oraz jako dodatek do mięs i dań głównych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika