Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pasta jajeczna to bardzo popularna i szeroko lubiana pasta kanapkowa. Nadaje się idealnie na śniadanie – podawana razem ze świeżym pieczywem. Możesz serwować ją na ciemnym pieczywie razowym, bułkach, bagietce – możliwości jest sporo, a zawsze smakować będzie wyśmienicie! Podstawowy przepis można jednak trochę urozmaicić. Jeśli nie boisz się kulinarnych eksperymentów, koniecznie sprawdź, jak smakuje pasta jajeczna z serem!
Jak zrobić pastę jajeczną z serem? Przepis jest bardzo prosty i z jego realizacją poradzą sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej. Wystarczy tylko kilka składników: jajka, ser żółty, kiszony ogórek, szczypiorek, Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz musztarda. Pasta jajeczna z serem żółtym to – jak widzisz – nic trudnego, a smakuje znacznie lepiej niż wiele gotowych dodatków do kanapek.
Jak powstaje idealna pasta z jajek i sera żółtego? Zacznij od ugotowania 4 jajek na twardo oraz starcia 100 gramów żółtego sera. Ugotowane jajka obierz i przestudź, a następnie pokrój w drobną kostkę (przestudzone jajka będzie się łatwiej kroiło). Odsącz jeden większy ogórek kiszony i także pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj jajka, starty ser, ogórek, dodaj łyżkę posiekanego szczypiorku, łyżeczkę musztardy oraz 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Dzięki temu pasta z jajek i sera nabierze odpowiedniej konsystencji i zyska unikalny, pyszny smak. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Nasz przepis na pastę jajeczną z serem gotowy! Ale pamiętaj, że ważna jest też prezentacja kanapek. Dlatego udekoruj je na koniec odrobiną posiekanej natki pietruszki lub szczypiorkiem. Jeśli chcesz, możesz na górę położyć plaster pomidora lub świeżego, zielonego ogórka. Pasta z jajka i sera żółtego dobrze komponuje się także ze świeżą rzeżuchą albo kiełkami. Takie kanapki wyglądają bardzo zachęcająco, a smakują wyśmienicie. Przekonasz do nich nawet największego niejadka!
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i serem będzie idealna do śniadania albo na kolację. To odpowiednia potrawa dla wegetarian, a także dla osób, które na co dzień jadają wędlinę na kanapkach, ale szukają pomysłów na coś bardziej oryginalnego.
Jajka obierz pokrój w drobną kostkę.
Ogórka również pokrój w drobną kostkę.
Jajka połącz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, ogórkiem odciśniętym z nadmiaru soku, posiekanym szczypiorkiem, musztardą i startowanym serem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przemek