Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Parzybroda z młodej kapusty
Parzybroda z młodej kapusty
Parzybroda z młodej kapusty
Dodaj do CookBook

Parzybroda z młodej kapusty

(1)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  główka
Młoda kapusta
1  pęczek
Koperek
1 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
Por
1 
Cebula
1  łyżka
Masło klarowane
1  pasek
Żeberka
2 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
7 
Młode ziemniaki
2  l
Zimna woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.9 g
Wartość energetyczna
344.8 kcal
Tłuszcze
9.2 g
Białko
29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tym razem w poszukiwaniu smaków kuchni regionalnej zawędrowałam do Wielkopolski, która do tej pory kojarzyła mi się głównie z rogalami świętomarcińskimi i pyrami z gzikiem. W książce „Polska kuchnia regionalna” natknęłam się na przepis na pyszną zupę – parzybrodę i postanowiłam ją ugotować.

To zupa jak najbardziej na czasie, bo gotuje się ją na młodej kapuście z dodatkiem koperku. Spotkałam się z różnymi przepisami na parzybrodę, ale ostatecznie zdecydowałam, że ugotuję ją na wywarze z żeberek. Do pokrojonej cebuli można też dodać nieco wędzonego boczku i razem usmażyć a następnie dodać do zupy pod koniec gotowania.

Jeśli lubicie smak młodej kapusty i koperku to parzybroda z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Zastanawiałam się skąd taka nazwa – parzybroda. Zetknęłam się z pewną teorią , że podczas konsumowania gorąca kapusta opada nam na brodę lekko ją parząc. Nie wiem, czy to słuszna teoria, bo moi domownicy nie mieli z tym problemu.

Parzybroda z młodej kapusty to kolejna już zupa z cyklu kuchni regionalnej, którą od pewnego czasu staramy się z Agatką poznawać i smakować.

Na naszym blogu znajdziecie też przepisy na :

Zupę ziemniaczaną z pańskiego stołu

Zupę orkiszową

Wykwintną zupę z raków

Kaszubski barszcz z grzybami

Polewkę gdańską z suszonymi grzybami

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 1 godzinę (zupa powinna pyrkać).
  • Krok 2

    5 min
    Mięso i warzywa wyjmujemy i kroimy na małe kawałki.
  • Krok 3

    20 min
    Umytą kapustę kroimy w paski. Ziemniaki obieramy i kroimy na równe kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy około 20 minut aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżce masła klarowanego. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    1 min
    Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone mięso i marchewkę.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę bezpośrednio przed podaniem posypujemy obficie koperkiem.
Parzybroda z młodej kapusty

Krok 1 z 6

Żeberka przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 1 godzinę (zupa powinna pyrkać).

Parzybroda z młodej kapusty

Krok 2 z 6

Mięso i warzywa wyjmujemy i kroimy na małe kawałki.

Parzybroda z młodej kapusty

Krok 3 z 6

Umytą kapustę kroimy w paski. Ziemniaki obieramy i kroimy na równe kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy około 20 minut aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.

Parzybroda z młodej kapusty

Krok 4 z 6

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżce masła klarowanego. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.

Parzybroda z młodej kapusty

Krok 5 z 6

Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone mięso i marchewkę.

Parzybroda z młodej kapusty

Krok 6 z 6

Zupę bezpośrednio przed podaniem posypujemy obficie koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

(Brak tytułu)

Super przepis. Proponuję bez wędzonego boczku (trochę zbyt silny smak i zapach), za to z delikatną złotą zasmażką (ma dodać smaku, nie gęstości). Zasmażka oryginalnie (wschodnia Polska) na słonince, chociaż teraz ja także wybieram masło.
wiktor antecki (niezweryfikowany) 05/16/2025-11:04 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/28/2025-05:25 CEST
Miło nam czytać takie opinie! Dziękujemy za komentarz i za wskazówki. Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas jeszcze więcej równie pysznych inspiracji 😊
5

marek

Tak sie zastanawiam.....Ile Ty masz lat? Od 1989r. mieszkam w Poznaniu, mam zone urodzona Poznanianke Jej Mama Poznanianka, moi znajomi to Poznaniacy gdzie najstarsi to 1949r ale .....nikt tam nie slyszal o regionalnej zupie ,,parzucha,, czy ,,parzybroda,,natomiast 100% starszych i oczywiscie niewielki procent mlodych zna ja np w Grudziadzu czy Toruniu. Moge myslec, ze jesli ktos zna te zupe w Wielkopolsce to wyglada na to, ze przywiozl ja do Poznania z innego rejonu a nie odwrotnie. Moze to podobna zupa tylko nazwe ma inna jak np zurek krakowski i zurek polski czy ogorki konserwowe i ogorki warszawskie. ..wszystko to ,,prawie,, to samo a jednak troche sie roznia.
Anonim (niezweryfikowany) 05/27/2024-10:36 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Parzybroda z białej kapusty

    Parzybroda z białej kapusty

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu