Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj 6-7 słoików po majonezie WINIARY 400 ml. Słoiki i pokrywki dokładnie umyj, wyparz wrzątkiem lub wysterylizuj w piekarniku (110 °C, 10 min).
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w szerokie paski; cebulę pokrój w półplasterki.
Do każdego słoika włóż po 1 liściu laurowym, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz ½ łyżeczki gorczycy. Dociśnij paski papryki, wkładając co jakiś czas kawałek cebuli.
W garnku zagotuj 1 l wody z 2 szklankami octu spirytusowego, 1 szklanką miodu, 1 łyżeczką soli i 1 łyżką „Ziarenek smaku” WINIARY. Gotuj 2 minuty, aż składniki się połączą.
Gorącą zalewą zalej paprykę tak, by całkowicie przykryła warzywa. Natychmiast zakręć pokrywki.
Pasteryzuj słoiki 10 min od momentu zagotowania wody (lub 100 °C w piekarniku, 15 min). Wyjmij i odstaw do góry dnem, aż wystygną i dokładnie się uszczelnią.