Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pani Walewska
Dodaj do CookBook

Pani Walewska

(0)
7 godz 13 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
100  g
Cukier puder
2  opakowań
Cukier wanilinowy WINIARY
400  g
Masło
6 
Jajko
60  g
Śmietana 18%
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  szczypta
Sól
340  g
Drobny cukier
15  g
Mąka ziemniaczana
1  l
Mleko
3  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
100  g
Płatki migdałowe
400  g
Dżem z czarnej porzeczki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.4 g
Wartość energetyczna
614 kcal
Tłuszcze
36 g
Białko
8.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto Pani Walewska zawdzięcza swoją nazwę polskiej arystokratce, który romansowała kiedyś z samym Napoleonem. Trudno rozstrzygnąć, jaki dokładnie jest związek wspomnianej damy z wypiekiem, ponieważ nie zachowały się żadne świadectwa na ten temat. Być może chodziło o to, że przepis na ciasto Pani Walewska jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć, tak jak francuskiemu cesarzowi trudno było oprzeć się wdziękom pięknej Polki. Pani Walewska przepis, który z pewnością doceniają miłośnicy wyszukanych ciast ma także drugą, bardziej pospolitą nazwę, czyli „Pychotka”.

 

Ciasto Walewska to raczej wypiek na specjalne okazje. Składa się z kilku warstw, a przygotowywanie jest dość czasochłonne i skomplikowane, lecz jeśli lubisz wyzwania, ta receptura może przypaść Ci do gustu. Przepis Pani Walewska w oryginalny sposób łączy kruche ciasto, bezę oraz przepyszną masę budyniową.

 

Jeśli chcesz zrobić ciasto Pani Walewska, przepis rozpocznij od budyniowego kremu, który jest najważniejszym elementem środkowej części ciasta. W rondlu należy wymieszać mleko, cukier zwykły i cukier waniliowy, a także trzy saszetki budyniu. Następny etap to przygotowanie dwóch części kruchego ciasta, które będą na górze i na dole. Do tego potrzebna będzie mąka pszenna, cukier puder i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, masło i śmietana. Wszystkie składniki można połączyć zagniatając je dłońmi lub korzystając z malaksera. Na surowe ciasto nakłada się dżem porzeczkowy. Kolejnym zadaniem jest ubicie piany z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Idealnym dodatkiem będą także płatki migdałowe. Pianę rozprowadza się na surowym cieście tak samo jak wcześniej dżem porzeczkowy.

 

Po upieczeniu obu części ciasta przez 30 minut w temperaturze 180 stopni pozostaje jeszcze dokończyć krem budyniowy, mieszając przygotowanie wcześniej składniki z masłem za pomocą miksera. Na koniec umieszcza się krem między górną i dolną częścią ciasta, żeby powstało smakowite połączenie. Po około sześciu godzinach w lodówce można podawać ten specjał na stół. Pani Walewska przepis na ciasto dla prawdziwych koneserów dobrych wypieków jest gotowy. To naprawdę wyjątkowy deser!

Przygotowanie

433 min
  • Krok 1

    10 min
    W rondlu podgrzej 750 ml mleka i 100 g drobnego cukru oraz 1 saszetkę cukru wanilinowego. 250 ml mleka wymieszaj w misce z 3 saszetkami budyniu śmietankowego. Do wrzącego mleka z cukrami dodaj dobrze rozmieszane mleko z budyniami i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń bez grudek. Budyń odstaw do wystudzenia przykrywając go folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    W malakserze lub na stolnicy przygotuj ciasto kruche z 500 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru pudru, 1 saszetki cukru wanilinowego,1 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 żółtek, 200 gramów zimnego masła, 60 g kwaśnej śmietany 18% oraz szczypty soli. Ciasto wyrabiaj krótko dłońmi lub malakserem. Ciasto podziel na dwie połowy i uformuj dwie, kule. Zawiń każdą w folię spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.
  • Krok 3

    10 min
    Jedną kulę zimnego ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wyłóż 200 gramów dżemu z czarnej porzeczki. Drugą kulę zimnego ciasta rozwałkuj i wyklej nim drugą taką samą formę. Na drugie ciasto wyłóż też resztę dżemu.
  • Krok 4

    5 min
    Z białek, 240 g drobnego cukru i łyżki mąki ziemniaczanej i szczypty soli ubij pianę. Pianę wyłóż na oba ciasta z dżemem. Wyrównaj i posyp płatkami migdałowymi.
  • Krok 5

    30 min
    Oba ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 30 minut. Gotowe ciasta wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.
  • Krok 6

    8 min
    Miękkie masło zmiksuj na puch. Do masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Z tego powstanie piękna puszysta masa. To zajmie ci około 5 minut. Gotową masę budyniową wyłóż na jedno z upieczonych ciast, ale nie wyciągaj go z formy. Drugie ciasto wyjmij z formy i ostrożnie zdejmij z papieru. Połóż na ciasto z kremem (to w formie). Nie martw się – dobrze upieczona beza na dżemie dobrze spaja kruchy blat więc ciasto się nie rozpadnie.
  • Krok 7

    360 min
    Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin.
Pani Walewska

Krok 1 z 7

W rondlu podgrzej 750 ml mleka i 100 g drobnego cukru oraz 1 saszetkę cukru wanilinowego. 250 ml mleka wymieszaj w misce z 3 saszetkami budyniu śmietankowego. Do wrzącego mleka z cukrami dodaj dobrze rozmieszane mleko z budyniami i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń bez grudek. Budyń odstaw do wystudzenia przykrywając go folią spożywczą lub papierem do pieczenia.

Pani Walewska

Krok 2 z 7

W malakserze lub na stolnicy przygotuj ciasto kruche z 500 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru pudru, 1 saszetki cukru wanilinowego,1 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 żółtek, 200 gramów zimnego masła, 60 g kwaśnej śmietany 18% oraz szczypty soli. Ciasto wyrabiaj krótko dłońmi lub malakserem. Ciasto podziel na dwie połowy i uformuj dwie, kule. Zawiń każdą w folię spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.

Pani Walewska

Krok 3 z 7

Jedną kulę zimnego ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wyłóż 200 gramów dżemu z czarnej porzeczki. Drugą kulę zimnego ciasta rozwałkuj i wyklej nim drugą taką samą formę. Na drugie ciasto wyłóż też resztę dżemu.

Pani Walewska

Krok 4 z 7

Z białek, 240 g drobnego cukru i łyżki mąki ziemniaczanej i szczypty soli ubij pianę. Pianę wyłóż na oba ciasta z dżemem. Wyrównaj i posyp płatkami migdałowymi.

Pani Walewska

Krok 5 z 7

Oba ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 30 minut. Gotowe ciasta wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.

Pani Walewska

Krok 6 z 7

Miękkie masło zmiksuj na puch. Do masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Z tego powstanie piękna puszysta masa. To zajmie ci około 5 minut. Gotową masę budyniową wyłóż na jedno z upieczonych ciast, ale nie wyciągaj go z formy. Drugie ciasto wyjmij z formy i ostrożnie zdejmij z papieru. Połóż na ciasto z kremem (to w formie). Nie martw się – dobrze upieczona beza na dżemie dobrze spaja kruchy blat więc ciasto się nie rozpadnie.

Pani Walewska

Krok 7 z 7

Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Warzywny Bowl z panierowanym tofu

    Warzywny Bowl z panierowanym tofu

    37 min Łatwy
  • Mortadela smażona w panierce

    Mortadela smażona w panierce

    27 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

    Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

    14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu