Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Paella zero waste z polskimi dodatkami na bazie bulionu warzywnego w słoiku

(0)
1 godz
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Ryż do paelli lub do risotto, zamiennie kasza pęczak
8 
Raki w całości
100  g
Boczek wędzony lub inna wędlina (zero waste)
300  g
Udka z kurczaka bez kości
1  kawałek
Kiełbasa chorizo lub polska paprykowa
2 
Papryka kolorowa - to, co akurat mamy w lodówce
100  g
Mrożony groszek – resztka zalegająca w zamrażalniku
1 
Cebula
3  ząbków
1  łodyga
Seler naciowy
1  szczypta
Kurkuma lub szafran
0.5  kieliszek
Białe wino, cydr lub inny aromatyczny alkohol
1 
Pomidor
400  g
Dynia
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
2  łyżek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.2 g
Węglowodany
63.76 g
Tłuszcze
17.34 g
Wartość energetyczna
483.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Cebulę posiekaj. Warzywa pokrój na mniejsze części.
Krok 2
5 min
Kurczaka pokrój na duże kawałki i dopraw solą, kurkumą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój na plasterki.
Krok 3
25 min
Na patelni obsmaż mięso kurczaka. Dodaj cebulę i kiełbasę i smaż, aż się zarumieni. Dodaj ryż i smaż całość około 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj warzywa, białe wino oraz przyprawy i gotuj, aż wino odparuje.
Krok 4
10 min
Dolej wodę tak, aby przykryła ryż, a na wierzchu połóż kawałek pergaminu. Zapobiegnie to nadmiernemu parowaniu dania. Gotuj około 10 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie na wierzchu paelli połóż raki i posyp posiekaną natką pietruszki. Gotuj kolejne 10-15 minut pod przykryciem.
Paella zero waste z polskimi dodatkami na bazie bulionu warzywnego w słoiku

Krok 1 z 5

Cebulę posiekaj. Warzywa pokrój na mniejsze części.

Paella zero waste z polskimi dodatkami na bazie bulionu warzywnego w słoiku

Krok 2 z 5

Kurczaka pokrój na duże kawałki i dopraw solą, kurkumą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój na plasterki.

Paella zero waste z polskimi dodatkami na bazie bulionu warzywnego w słoiku

Krok 3 z 5

Na patelni obsmaż mięso kurczaka. Dodaj cebulę i kiełbasę i smaż, aż się zarumieni. Dodaj ryż i smaż całość około 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj warzywa, białe wino oraz przyprawy i gotuj, aż wino odparuje.

Paella zero waste z polskimi dodatkami na bazie bulionu warzywnego w słoiku

Krok 4 z 5

Dolej wodę tak, aby przykryła ryż, a na wierzchu połóż kawałek pergaminu. Zapobiegnie to nadmiernemu parowaniu dania. Gotuj około 10 minut.

Paella zero waste z polskimi dodatkami na bazie bulionu warzywnego w słoiku

Krok 5 z 5

Po tym czasie na wierzchu paelli połóż raki i posyp posiekaną natką pietruszki. Gotuj kolejne 10-15 minut pod przykryciem.

Hiszpańska paella to cała patelnia pysznego jedzenia. To również niezwykle efektowne, kolorowe i różnorodne danie, którym możesz ugościć grupę przyjaciół. Szczególnie, że takie "jednogarnkowe" potrawy w zasadzie same się robią. Składniki mają czas na zaznajomienie się i wymieszanie, a ty w tym czasie jesteś ze swoimi gośćmi.

Nasza paella dodatkowo powstała w duchu zero waste, bez sztywnie wytyczonych ram przepisu. Zamiast chorizo i krewetek, możesz dodać zwykłą kiełbaskę lub polskie raki. Jest sezon na dynie? Świetnie, będzie, jak znalazł. Nie lubisz selera? Weź groszek! Podobnie z przyprawami i rodzajem bulionu, możesz postawić na dowolność i kreatywnie wykorzystać to, co znajdziesz w swojej kuchni. ¡Olé!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.2g / 16%
Węglowodany
63.8g / 52%
Tłuszcze
17.3g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha