Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

(0)
1 godz 11 min
Średni
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
7  g
Drożdże suszone (lub 25 g świeżych)
200  ml
Ciepłe mleko
50  g
Roztopione masło
3  łyżek
Cukier
2 
Jajko
0.5  łyżeczka
Sól
trochę
Olej do smażenia
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
500  ml
Mleko
2  łyżek
Cukier
0.5  łyżeczka
Ekstrakt waniliowy
3  łyżek
Kakao
4  łyżek
Mleko
3  łyżek
Cukier puder
1  łyżka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.3 g
Wartość energetyczna
131.2 kcal
Tłuszcze
4 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czas, aby zapach świeżo smażonych pączków otulił Twój dom. Poczuj doskonały smak puszystego, lekko słodkiego ciasta i kremowego nadzienia budyniowego. Zorganizuj u siebie tłusty czwartek – i to niekoniecznie tylko w czwartek ;) Do dzieła!

 

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, cukier, jajka i sól. Zagnieć ciasto, a następnie wyrabiaj je przez około 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu – pamiętaj o dodaniu cukru i ekstraktu waniliowego. Ostudź budyń.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i wykrawaj okrągłe pączki. Przykryj je i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie pączki smaż na rozgrzanym oleju (170°C) po około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odsącz je na papierowym ręczniku. Wystudzone pączki nadziewaj budyniem za pomocą rękawa cukierniczego. Składniki lukru podgrzej w rondelku, mieszając, aż powstanie gładka polewa. Pączki zanurz w lukrze i odstaw do zastygnięcia.

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1 - CIASTO

    10 min
    Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, cukier, jajka, sól. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Krok 2 - BUDYŃ

    6 min
    W tym czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, dodając do niego 500 ml mleka, 2 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ostudzić.
  • Krok 3

    30 min
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać okrągłe pączki. Przykryć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Krok 4

    10 min
    Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (170°C) po około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Krok 5

    10 min
    Wystudzone pączki nadziać budyniem za pomocą rękawa cukierniczego.
  • Krok 6 - LUKIER

    5 min
    Składniki lukru (3 łyżki kakao, 4 łyżki mleka, 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżkę masła) podgrzać w rondelku, mieszając, aż powstanie gładka polewa. Pączki zanurzać w lukrze i odstawić do zastygnięcia.
Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

Krok 1 - CIASTO z 6

Krok 1 - CIASTO

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, cukier, jajka, sól. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

Krok 2 - BUDYŃ z 6

Krok 2 - BUDYŃ

W tym czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, dodając do niego 500 ml mleka, 2 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ostudzić.

Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

Krok 3 z 6

Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać okrągłe pączki. Przykryć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

Krok 4 z 6

Krok 4

Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (170°C) po około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

Krok 5 z 6

Krok 5

Wystudzone pączki nadziać budyniem za pomocą rękawa cukierniczego.

Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

Krok 6 - LUKIER z 6

Krok 6 - LUKIER

Składniki lukru (3 łyżki kakao, 4 łyżki mleka, 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżkę masła) podgrzać w rondelku, mieszając, aż powstanie gładka polewa. Pączki zanurzać w lukrze i odstawić do zastygnięcia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z serka homogenizowanego

    Pączki z serka homogenizowanego

    40 min Łatwy
  • Pączki z lodówki

    Pączki z lodówki

    2 godz 28 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy
  • Pączki ziemniaczane

    Pączki ziemniaczane

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu