Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ogórki w zalewie gyros
Dodaj do CookBook

Ogórki w zalewie gyros

(0)
35 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 słoiki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Ocet
1  szklanka
Cukier
2  szklanek
Woda
1  łyżka
Sól
1  kg
Ogórek
1  łyżka
Przyprawa do gyrosa
trochę
Ziele angielskie całe
trochę
Gorczyca
trochę
Chili w płatkach (opcjonalnie)
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
66.1 g
Wartość energetyczna
273.9 kcal
Tłuszcze
0.9 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ogórki w przyprawie gyros to dodatek do dań, którego musisz spróbować! Jeśli regularnie przygotowujesz przetwory na zimę, koniecznie sprawdź tę oryginalną wersję, która zachwyci Twoich domowników i gości. Rewelacyjne ogórki w zalewie gyros wejdą na listę słoików, o które będą Cię prosić Twoi bliscy w ramach prezentu. A do tego - przygotowanie takich przetworów jest stosunkowo łatwe! Zwłaszcza, jeśli znasz już sposób przygotowywania ulubionych ogórków.

 

Ogórki gyros na zimę to idealny sposób, by zawsze mieć pod ręką aromatyczny dodatek do wielu potraw. Przygotowanie tego rodzaju przetworów nie jest trudniejsze od zamknięcia w słoiku innych rodzajów warzyw. Jeśli masz doświadczenie, pójdzie Ci to szybko i sprawnie. Najtrudniejszym etapem jest pasteryzacja - dlatego dokładnie przeczytaj nasz przepis, by wiedzieć, jak się za nią zabrać. Jeśli masz wątpliwości, zapytaj o porady osoby, które regularnie przygotowują domowe zapasy na zimę.

 

Ogórki na zimę z przyprawą gyros świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs - a więc wszystkich kalorycznych, dodających energii przepisów, które przygotowujesz w zimie. Możesz je również położyć na kanapkę - tak, by uzupełniły Twoje ulubione składniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ogórki w zalewie gyros były też częścią sałatki! Słoik z tak przygotowanymi ogórkami to obowiązkowy element na półce miłośników hot dogów, burgerów, kebabów - takie dania, w wersji domowej, nie mogą obyć się bez odpowiednio przygotowanych specjałów!

 

Żeby przygotować ogórki z przyprawą gyros do słoików, nie potrzebujesz wcale wielu składników. Oprócz ogórków, przyprawy gyros, octu, cukru, wody i soli potrzebujesz innych dodatków, które nadadzą ogórkom wyjątkowego smaku i aromatu. Na listę wpisz pieprz, gorczycę, ziele angielskie, paprykę chili. Niektórzy dorzucają świeżą cebulę i paprykę w różnych kolorach. Możesz też przygotować kilka alternatywnych wersji - z innymi warzywami i bez nich - według Twoich preferencji.

 

Zaletą, jaką odznaczają się ogórki na zimę w przyprawie gyros, jest to, że mogą być długo przechowywane. Wszystkie przetwory powinny znaleźć się w ciemnym, chłodnym miejscu - idealną przestrzenią będzie więc piwnica albo spiżarka. Gotowe pyszności ze słoików dobrze zjeść w ciągu około trzech miesięcy - pamiętaj, że muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach.

 

Ogórki w zalewie gyros to nowatorski sposób na dodatek do dań, który zachwyci domowników i gości. Jeśli Twoja spiżarnia co roku jest pełna słoików na zimę - nie może zabraknąć takiej pozycji, jak ogórki gyros! Zwłaszcza, że chrupiące ogórki o ciekawym smaku świetnie komponują się z tak wieloma przepisami!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    2 min
    Ogórki umyj i pokrój w plasterki ok. 3-5 mm.
  • Krok 2

    15 min
    W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawą gyros, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
  • Krok 3

    2 min
    W każdym słoiku umieść po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
  • Krok 4

    5 min
    Układaj plastry ogórków w słoikach, a następnie zalej je przygotowaną zalewą octową.
  • Krok 5

    10 min
    Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut w garnku z gorącą wodą.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    Po ostudzeniu przechowuj ogórki w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ogórki w zalewie gyros

Krok 1 z 6

Ogórki umyj i pokrój w plasterki ok. 3-5 mm.

Ogórki w zalewie gyros

Krok 2 z 6

W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawą gyros, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.

Ogórki w zalewie gyros

Krok 3 z 6

W każdym słoiku umieść po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.

Ogórki w zalewie gyros

Krok 4 z 6

Układaj plastry ogórków w słoikach, a następnie zalej je przygotowaną zalewą octową.

Ogórki w zalewie gyros

Krok 5 z 6

Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut w garnku z gorącą wodą.

Ogórki w zalewie gyros

WSKAZÓWKA z 6

Po ostudzeniu przechowuj ogórki w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i awokado

    Sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i awokado

    16 min Łatwy
  • Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    23 min Łatwy
  • Botwinka z ogórkiem

    Botwinka z ogórkiem

    44 min Łatwy
  • Przepis na ogórki małosolne

    Przepis na ogórki małosolne

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu