Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na ogórki małosolne
Dodaj do CookBook

Przepis na ogórki małosolne

(0)
40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

8 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ogórek
4  gałązek
Koperek
5  ząbków
Czosnek
1  kawałek
Chrzan
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.3 g
Wartość energetyczna
26.4 kcal
Tłuszcze
0.2 g
Białko
1.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczne ogórki małosolne to obowiązkowy punkt w wakacyjnym menu. Łatwe do przygotowania, stanowią doskonałą przekąskę, zastępują zieleninę w poszczególnych posiłkach, dopełniają klasyczne kanapki. Najlepiej wybrać jędrne, niewielkie ogóreczki, ale nie znaczy to, że nie można ukisić także tych większych. Wystarczy je ułożyć bliżej dna słoika, a górę przykryć tymi mniejszymi. W ten sposób te większe będą miały więcej czasu na zyskanie smaku.


Zaletą tego przepisu jest to, że wystarczy poświęcić niecałą godzinę pracy, by już za 2-3 dni cieszyć się chrupiącymi ogóreczkami. Zacznij od dokładnego ich umycia. To samo zrób z czosnkiem oraz chrzanem. W kamiennym garnku lub dużym słoju układaj ogórki, przekładając je przyprawami.


Następnie przygotuj zalewę: zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Pamiętaj o proporcji 1 łyżka na 1 litr wody. Po rozmieszaniu roztworu i lekkim przestudzeniu zalej nim ogórki. Na wierzchu ułóż talerz – obciąż go kamieniem lub mniejszym słoikiem z wodą. Ogórki małosolne powinny być gotowe do spożycia po upływie 2-3 dni.


Pamiętaj, że przed ukiszeniem ogórków należy je umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Pozostałości środków ochronnych czy innych zanieczyszczeń potrafią zniszczyć smak zaprawy. Wybierz młode ogórki, których miąższ jeszcze nie stał się gąbczasty. Prostym sposobem, aby nie czekać za długo na ogórki małosolne, jest obcięcie ich końcówek przed zalaniem roztworem.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Ogórki dokładnie umyj.
  • Krok 2

    5 min
    Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.
  • Krok 3

    5 min
    Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
  • Krok 4

    2 min
    Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
  • Krok 5

    5 min
    Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
  • Krok 6

    3 min
    Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
  • Krok 7

    5 min
    Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.
Przepis na ogórki małosolne

Krok 1 z 7

Ogórki dokładnie umyj.

Przepis na ogórki małosolne

Krok 2 z 7

Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.

Przepis na ogórki małosolne

Krok 3 z 7

Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.

Przepis na ogórki małosolne

Krok 4 z 7

Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.

Przepis na ogórki małosolne

Krok 5 z 7

Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.

Przepis na ogórki małosolne

Krok 6 z 7

Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.

Przepis na ogórki małosolne

Krok 7 z 7

Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Niskoenergetyczne
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szpinak na ciepło -  przepis

    Szpinak na ciepło - przepis

    23 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy
  • Ryba po grecku - przepis

    Ryba po grecku - przepis

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu