Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nalewka truskawkowa

0
20195 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1500 g
Truskawki
50 dag
Cukier
1 l
Wódka
0.5 l
Spirytus

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.26 g
Węglowodany
76.89 g
Tłuszcze
0.56 g
Wartość energetyczna
735 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20195 min
Krok 1
10 min
Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek.
Krok 2
5 min
Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem.
Krok 3
20160 min
Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać słojem.
Krok 4
5 min
Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem.
Krok 5
5 min
Słój szczelnie zamknąć, odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem.
Krok 6
5 min
Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek.
Krok 7
5 min
Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do picia po pół roku.
Nalewka truskawkowa

Krok 1 z 7

Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek.

Nalewka truskawkowa

Krok 2 z 7

Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem.

Nalewka truskawkowa

Krok 3 z 7

Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać słojem.

Nalewka truskawkowa

Krok 4 z 7

Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem.

Nalewka truskawkowa

Krok 5 z 7

Słój szczelnie zamknąć, odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem.

Nalewka truskawkowa

Krok 6 z 7

Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek.

Nalewka truskawkowa

Krok 7 z 7

Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do picia po pół roku.

Nalewkę truskawkową najlepiej przygotowywać w pełni sezonu na truskawki, ponieważ wtedy owoce są najsłodsze i najsmaczniejsze. Zrobiona latem nalewka truskawkowa będzie w sam raz na chłodne zimowe wieczory. Dodana do herbaty z cytryną dobrze rozgrzeje i podkreśli smak ciepłego napoju.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika