Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nalewkę truskawkową najlepiej przygotowywać w pełni sezonu na truskawki, ponieważ wtedy owoce są najsłodsze i najsmaczniejsze. Zrobiona latem nalewka truskawkowa będzie w sam raz na chłodne zimowe wieczory. Dodana do herbaty z cytryną dobrze rozgrzeje i podkreśli smak ciepłego napoju.
Przygotowanie
20195 min
Krok 1
10 min
Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek.
Krok 2
5 min
Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem.
Krok 3
20160 min
Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać słojem.
Krok 4
5 min
Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem.
Krok 5
5 min
Słój szczelnie zamknąć, odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem.
Krok 6
5 min
Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek.
Krok 7
5 min
Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do picia po pół roku.
Krok 1
z
7
Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek.
Krok 2
z
7
Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem.
Krok 3
z
7
Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać słojem.
Krok 4
z
7
Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem.
Krok 5
z
7
Słój szczelnie zamknąć, odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem.
Krok 6
z
7
Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek.
Krok 7
z
7
Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do picia po pół roku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0