Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mleko
2 płaskich łyżek
Masło
1 
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna
1 Płaska łyżka
Masło
400 g
Twaróg półtłusty
300 g
Szpinak świeży
100 g
Suszone pomidory
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Jogurt naturalny
1 trochę
Sól
0.5 szklanka
Woda gazowana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.89 g
Węglowodany
45.86 g
Tłuszcze
25.37 g
Wartość energetyczna
487.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
15 min
Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i zmiksuj lub energicznie wymieszaj na jednolitą, lejącą masę. Odstaw ciasto na 15 minut.
Krok 2
3 min
W międzyczasie przygotuj farsz. Szpinak umyj, wysusz na papierowym ręczniku. Jeśli listki są grube możesz je przesiekać. Podsmaż szpinak na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej masła. Dodaj czosnek i duś aż szpinak zmięknie - 2-3 minuty.
Krok 3
5 min
W misce połącz biały ser, jogurt, szpinak i odsączone z oleju, posiekane suszone pomidory. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
10 min
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie masła lub oleju. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Naleśniki odwracaj i zdejmuj z patelni jak ładnie się zarumienią.
Krok 5
5 min
Na każdy naleśniki nałóż ok. 2-3 łyżki farszu i zawiń w rulon. Smacznego!
Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

Krok 1 z 5

Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i zmiksuj lub energicznie wymieszaj na jednolitą, lejącą masę. Odstaw ciasto na 15 minut.

Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

Krok 2 z 5

W międzyczasie przygotuj farsz. Szpinak umyj, wysusz na papierowym ręczniku. Jeśli listki są grube możesz je przesiekać. Podsmaż szpinak na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej masła. Dodaj czosnek i duś aż szpinak zmięknie - 2-3 minuty.

Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

Krok 3 z 5

W misce połącz biały ser, jogurt, szpinak i odsączone z oleju, posiekane suszone pomidory. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

Krok 4 z 5

Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie masła lub oleju. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Naleśniki odwracaj i zdejmuj z patelni jak ładnie się zarumienią.

Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

Krok 5 z 5

Na każdy naleśniki nałóż ok. 2-3 łyżki farszu i zawiń w rulon. Smacznego!

Naleśniki kojarzą się przede wszystkim z daniem podawanym ze słodkimi dodatkami, takimi jak owoce, bakalie, serek mascarpone czy czekoladowe, słodkie nadzienia. Dla tych, którzy lubią jeść naleśniki pod każdą możliwą postacią mamy naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami. Taka słona odmiana na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naleśnikowych dań. Polecamy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika